Lexbase och liknande rättsdatabaser går en oviss framtid till mötes. Detta efter att Högsta domstolen beslutat att deras verksamhet strider mot EU:s dataskyddsförordning, som anses stå över svensk grundlag.
– Det är djupt bedrövligt, säger Gunnar Axén, som står bakom Lexbase, till Samnytt.

Tjänster som Lexbase, Trobar och Siren tillhandahåller så kallade rättsdatabaser. Det är databaser med domar och annat material som de löpande begärt ut från svenska domstolar, bearbetat och sammanställt i sökbara register.

Dessa rättsdatabaser kan därefter betalande kunder söka i. Det kan vara journalister som håller på med research, arbetsgivare som vill säkerhetspröva arbetssökande eller kvinnor som vill veta om deras dejt är dömd för våldsbrott.

EU viktigare än grundlagen

Konceptet har blivit populärt och enbart tjänsten Lexbase, vilken främst vänder sig till privatpersoner, har över 700 000 verifierade användare. Det innebär också att det finns pengar att tjäna, och ett ökande antal aktörer har börjat begära ut stora mängder domstolshandlingar.

Men i början av 2024 säger Umeå tingsrätt plötsligt nej till att lämna ut fler domar till rättsdatabaserna. Domstolen anser att massutlämnandet strider mot EU:s nya dataskyddsförordning.

Tingsrättens beslut överklagas till Hovrätten för Övre Norrland och därefter till Högsta domstolen som, med vissa justeringar, under tisdagen i stort slår fast Umeå tingsrätts beslut.

Högsta domstolen anser nämligen att EU:s dataskyddsförordning står över svensk grundlag och offentlighetsprincip. Och att rättsdatabaser, där ofta tilltalades namn, personnummer och i vissa fall bostadsadresser finns med, strider mot EU-förordningen.

– Högsta domstolen gör alltså bedömningen att den ordning som lagstiftaren velat uppnå inte går att förena med EU:s dataskyddsförordning. Domstolen har därför tolkat den svenska regleringen så att det finns möjlighet att beakta dataskyddsförordningen vid tillämpning av offentlighets- och sekretesslagen, säger justitierådet Petter Asp, en av HD-domarna bakom besluten, i en kommentar.

VD: “Måste läsa och förstå”

HD avkunnar två beslut under tisdagen som gäller två olika rättsdatabaser. Den ena av dem drivs av Trobar AB. Den andra av Nyhetsbyrån Siren.

Martin Sundler är vd för Trobar, och när Samnytt ringer upp honom är han något omtumlad av HD:s besked.

– Vi har inga kommentarer än så länge. Vi läser och analyserar domen, säger han och tillägger:

– Vi vill inte säga något alls. Vi måste läsa och förstå den här just nu.

Högsta domstolen har valt att endast pröva de två målen, men domarna är prejudicerande och gäller därmed för samtliga rättsdatabaser i Sverige. Även de som inte fått just sitt ärende prövat.

Lexbase: “Djupt bedrövligt”

Den mest kända av de rättsdatabaserna med överlägset flest användare är alltså Lexbase. Den moderate politikern och före detta riksdagsledamoten Gunnar Axén är styrelseordförande och kommunikationsansvarig för Verifiera AB, där Lexbase ingår.

Lexbase hade också överklagat till HD, men beviljades aldrig prövningstillstånd. Istället kommer deras hovrättsdom justeras i enlighet med de två prejudikat som HD nu slagit fast.

– Det är Siren som vi är likadana som, påpekar Gunnar Axén för Samnytt.

Gunnar Axén. Foto: Facebook

Axén är mycket kritisk till Högsta domstolens besked.

– Det började med Umeå tingsrätt där Morgan Johanssons gamla rättschef från Justititiedepartementet är lagman, säger han och tillägger med en gnutta sarkasm:

– Det innebär givetvis inte att jag insinuerar något om myndighetsaktivism.

– Det är i grund och botten ett politiskt tyckande. Står EU-rätten över svensk grundlag eller inte? Här har då majoriteten kommit fram till att svensk grundlag är underställd EU-rätten, vilket är djupt bedrövligt, resonerar han.

Lexbase-chefen konstaterar också att HD-domarna var oeniga, och att två av justitieråden ville ge rättsdatabaserna rätt.

Viktigt meddelande

Innan du scrollar vidare och läser vår journalistik gratis har vi ett viktigt meddelande

Samnytt har på grund av minskade intäkter tvingats skära ned på verksamheten och står även inför flera rättsprocesser mot vänsteraktivister. Samnytt har inget statligt stöd och ytterst begränsade reklamintäkter. Vi är helt beroende av våra läsares stöd. Om du vill att vi ska fortsätta existera som tidning ber vi om din hjälp.

Ägna en minut åt att bli prenumerant! Klicka HÄR för att välja prenumerationsnivå eller swisha valfritt belopp: 123 083 3350, så hjälper du till i kampen mot etablissemanget.

“Vi behöver ändra lagen”

Gunnar Axén vet inte hur Lexbase kommer drabbas av HD:s beslut. Det beror på hur övriga domstolar agerar, konstaterar han.

– Det får vi väl prov på inom de närmaste dagarna. Vi begär ut handlingar på daglig basis, så vi får se vad de säger nu närmaste dygnet, säger Axén.

Han berättar också att de domar som redan finns i Lexbase kommer finnas kvar. Dagens dom gäller framtida domar:

– Om domstolarna nu följer det här beslutet, så kommer vi inte att kunna publicera framtida domar på det sätt som vi har publicerat domar så här långt. Därmed blir rättsdatabaserna inaktuella.

Gunnar Axén hoppas nu på ett politiskt ingripande, där riksdagen med ny lagstiftning tydliggör att svensk grundlag ska gälla.

– Om det finns någon svensk politiker med lite ryggrad, som vill försvara vår tryck- och yttrandefrihet som vi har haft sedan 1766, så skulle de ställa sig upp nu omedelbart och säga: Vi behöver ändra lagen! säger Gunnar Axén.