Kriget i Ukraina måste ta slut, Ukraina kommer inte få gå med i Nato, Europa måste ta huvudansvaret för att hjälpa landet efter kriget och att tro på en återgång till de gränser som gällde innan 2014 är “orealistiskt”. Det är beskedet från USA:s försvarsminister Pete Hegseth.

Natos försvarsministrar träffas under onsdagen och torsdagen den här veckan i Bryssel. Och för första gången i sådana här sammanhang deltar USA:s nye försvarsminister Pete Hegseth.

Och det märks att USA fått ett nytt styre. Budskapet från Hegseth, när det är hans tur att tala, är radikalt annorlunda jämfört med det som hans föregångare Lloyd Austin förmedlade.

“Detta krig måste ta slut”

Pete Hegseth angriper redan i början av sitt anförande den fråga som helt dominerat militäralliansens arbete de senaste tre åren: Kriget i Ukraina.

Missa inte vårt PLUS-innehåll!

– Denna blodspillan måste upphöra, och detta krig måste ta slut, säger den amerikanske försvarsministern och fortsätter:

– President Trump har varit tydlig inför det amerikanska folket och med många av era ledare; att avsluta krigandet och nå en varaktigt fred är högsta prioritet. Han har för avsikt att avsluta detta krig genom diplomati och både Ryssland och Ukraina ska föras till förhandlingsbordet.

Foto: USA:s försvarsdepartement

Till skillnad från den förra regeringen tror inte Trumps ministär på en militär seger mot Ryssland.

“Realistisk bedömning av slagfältet”

Pete Hegseth fortsätter med att säga att USA vill att Ukraina förblir ett självständigt och välmående land, men att det samtidigt måste göras en “realistisk bedömning av slagfältet”.

– Vi måste börja med att erkänna att en återgång till Ukrainas gränser innan 2014 är ett orealistiskt mål. Att jaga fantasimål förlänger endast kriget och vållar mer lidande, säger han.

Den amerikanske försvarsministern varnar samtidigt för ett “Minsk 3.0”-avtal som leder till att kriget blossar upp igen i framtiden. Och han vill att Europas länder tar på sig huvudansvaret för stödet till det krigsdrabbade landet.

Inget Nato för Ukraina

Ukraina kommer heller inte släppas in i Nato med Donald Trump i Vita huset.

– USA tror inte att Nato-medlemskap för Ukraina är ett realistiskt resultat av en förhandlad lösning, säger Hegseth.

Istället vill USA:s nya regering att kontaktlinjen mellan Ukraina och Ryssland, efter att ett avtal skrivits på, garanteras av europeiska soldater. USA kommer inte skicka egen trupp.

– För att vara tydlig; amerikanska trupper kommer inte stationeras i Ukraina som en del av någon säkerhetsgaranti, betonar den amerikanske försvarsministern.

Sverige får beröm

Pete Hegseth passar i sitt anförande på att nämna Sverige och Polen, och berömma de två länderna. Sverige för det förhållandevis stora militära stöd som landet skickat till Ukraina; hittills nästan 62 miljarder kronor. Polen för att landet satsar en så pass stor andel av sin bruttonationalprodukt på sitt försvar.

Men Europas militärutgifter är inte tillräckliga. Mer pengar måste satsas på vapen och ammunition. Mycket mer.

– Två procent är inte tillräckligt. President Trump har krävt fem procent, och jag håller med. Att öka ert åtagande för er egen säkerhet är en investering för framtiden, säger USA:s försvarsminister Pete Hegseth.