trump-game-over
Utrikes

Hela Mueller-rapporten släppt – Trump nu slutligt rentvådd

Publicerad 4/18/2019
Annons

När hela Mueller-rapporten nu släpps i sin helhet bekräftas vad som tidigare slagits fast av utredarna – Trump frias från alla misstankar om såväl samröre med Ryssland som försök att förhindra rättvisans gång.

För snart en månad sedan offentliggjordes ett sammandrag av den uppmärksammade Mueller-utredningen i USA som skulle utröna huruvida Trump tagit hjälp av Ryssland för att vinna presidentvalet eller hjälpt Ryssland att smutskasta motståndaren Hillary Clinton och därefter försökt förhindra rättvisans gång.

Från Demokratiskt håll var rapportens slutsats en besvikelse – man hade inte lyckats hitta någonting oegentligt och man begärde därför att hela rapporten skulle offentliggöras. Så har nu skett och efter att de närmare 450 sidorna granskats är slutsatsen densamma som när sammanfattningen släpptes – Trump rentvås från samtliga misstankar.

LÄS MER: Platt fall för Mueller-utredningen – Trump frikänns från alla anklagelser

På något ställe i rapporten sägs att man från Trumps valkampanj visat intresse och även viss glädje över de graverande dokument om Hillary Clinton som WikiLeaks släppte under valrörelsen och där man tror att Ryssland hade ett finger med i spelet, men det är allt.

Precis som när sammanfattningen offentliggjordes visar den fullständiga rapporten nu att inga belägg heller finns för att Trump på något sätt ska ha försökt hindra rättvisans gång eller försvåra utredningen. Tvärtom slås i rapporten fast att Vita huset till fullo samarbetat med utredarna.

Trump kommenterade själv på Twitter vad rapporten visar: ”Inget samröre. Inget hindrande av rättvisan. Till hatare och radikala vänsterdemokrater – Game Over”.

Ökar Trumps chanser att bli omvald
Att Trump nu slutligt rentvås från alla misstankar innebär inte bara att Demokraterna misslyckats med att, så som man hoppats, få honom avsatt inför nästa års presidentval. Det innebär också att Trumps ställning och utsikter att bli omvald har stärkts.

Trump har även lyckats få loss de pengar han begärt för att hålla det för hans väljare centrala vallöftet att få igång bygget av en skyddsmur mot Mexiko. Även detta förbättrar avsevärt hans chanser att sitta kvar ännu en ämbetsperiod.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
432Regeringen lovade sänka skatten – höjde i stället med 30 procent
Annons