Det framkommer nu nya uppgifter från polisen rörande hur kriminella gäng organiserar sig i förorter. Genom hemliga chattar som nyligen knäcktes har gängtoppar avslöjat sig själva och det visar sig att man har målsättningen att driva nätverken som ”arméer” och att dessa ska patrullera områden beväpnade. Detta samtidigt som polisen drar sig tillbaka i förorterna.

Det är bilder från polisens förundersökningsprotokoll som lagts ut på Twitter som visar hur ökända Vårbynätverket kontrollerar delar av Stockholms södra förorter.

LÄS ÄVEN: ”Mycket framstående” advokater ska ha hjälpt kriminella: ”Polisen gjorde horhus”

Nedan följer ett utdrag av konversationer som visar att Vårbynätverket har ett rullande schema med fem stycken team bestående av tre personer var. Ett av dessa är aktiva i Alby C. Varje team har en teamledare och ska ha vapen ”nära till hands”. Varje område har sin egen ”capo” som kontrollerar teamen.

Av de knäckta Encro-chattarna framgår att nätverket ser sig själva som en armé och efterlyser en militär disciplin ute i fältet. De gängmedlemmar som inte sköter sig ska bestraffas.

Trots att nätverkets främsta inkomst kommer från försäljningen av droger är ledarna angelägna om att deras egna fotsoldater inte brukar annat knark än cannabis.

Utfärdar ”efterlysning” och ”gripande”

I ytterligare kommunikation beordrar gängtoppen att en person som inte tänkte komma till ett avtalat möte på grund av sin rädsla skulle efterlysas i området och gripas av gängmedlemmar som ser honom.

Gängpatrullerna ser till att affärerna inte störs – och även upprätthåller någon form av ordning i området. Detta samtidigt som polisen drar sig tillbaka från förorten. I den maktvakuum som bildas expanderar gängen sin makt. I en konversation nedan varnas det för en person som körde en fyrhjuling i området. Personen ska ha fått en varning från gänget – nämligen att alla hans ben ska brytas om han påträffas av gänget nästa gång.

När polisen ändå dyker upp i området är gänget redo att ”hämta shurda” (vapen – anm.) och ”flyga på aina om de kommer” (angripa polisen – anm.)

Stor polisbrist i Stockholm

I slutet av januari rapporterade TV4 att polisbristen är stor i våldsdrabbade regioner och att tusentals poliser saknas. Det framgick att bristen är särskilt stor i Stockholm där man trots den växande gängkriminaliteten med skjutningar och sprängningar är 135 poliser färre än för fem år sedan.

LÄS ÄVEN: Kraven till polisutbildningen kan sänkas – platser ekar tomma