Det finns enligt Vattenfall inga kommersiella förutsättningar för att driva vidare Ringhals 1 och 2. Detta ska bland annat bero på att kostsamma investeringar krävs. Enligt en intern rapport som Dagens Industri tagit del av går det dock visst att driva dessa vidare utan några större ingrepp.

När SD, M, KD och L tidigare i veckan gemensamt gick ut med ett förslag som skulle tvinga regeringen att beordra Vattenfall att fortsätta driva Ringhals 1 och 2 kallade energiminister Anders Ygeman (S) det för ”symbolpolitik”. Även Vattenfalls ledning kritiserade förslaget och enligt koncernchef Magnus Hall finns det varken finansiella eller praktiska förutsättningar för att driva reaktorerna vidare efter 2020.

LÄS ÄVEN: Öppnar för längre drift av Ringhals – och ny kärnkraft

I en intern utredning från Vattenfall gjord 2016, som sedermera hemligstämplats, låter det dock annorlunda. Där konstateras att Ringhals 1 skulle klara drift fram till 2036 med endast ”låga investeringar”.

– Det här är ganska välkänt. Du kan fråga vem som helst som kan något om Ringhals 1 och vad som behöver göras, ingen begriper argumenten som förs för att stänga. Men folk på Vattenfall är lojala mot bolaget, säger en källa med mycket god insyn till Di.