I onsdags gangsteravrättades en man med kopplingar till det kriminella gänget Bandidos på en restaurang i det invandrardominerade och ”utsatta” området Skäggetorp i Linköping. Nu uppges minst hundra personer tillhörande gänget och ett av dess supportergäng vara på väg till staden från olika delar av landet. Polisen befarar gängkrig och har förstärkt beredskapen.

Det var mitt på dagen som mist två maskerade personer kom in på restaurang Fresh Kolgrill och mitt bland matgästerna med flera skott i bland annat huvudet sköt ihjäl den 30-årige kriminellt belastade Bandidos-medlemmen där denne och ytterligare några gängmedlemmar satt och åt lunch. Samnytt har tidigare visat ett filmklipp från händelsen.

Ingen gripen för gängmordet

Ingen person har gripits gripits för dådet men polisen utreder mordet som gängrelaterat. Inom Bandidos finns en uppfattning om vilken annan gruppering som utförde mordet och nu vallfärdar medlemmar i brottsorganisationen i stora skaror till Linköping i hopp om att skipa gangsterrättvisa och hämnas. Det rapporterar bland annat Aftonbladet.

Formellt reser man till Linköping för att anordna en ”minnesstund” över sin stupade kumpan. Denna kommer att hårdbevakas av polisen. Uppgifter finns om att de ditresta sedan inte ämnar lämna Linköping utan sätta upp ett högkvarter i en lokal.

Bland de gängkriminella som tar sig till Linköping och Skäggetorp finns också ett ansenligt antal tillhörande Bandidos stödtrupper i gänget X-team. Bandidos var tidigare ett svenskdominerat så kallat MC-gäng men har de senaste decennierna förvandlats till ett alltmer invandrardominerat ordinärt kriminellt gäng.

Hög risk för nya våldshändelser

Polisen befarar fullskaligt gängkrig med väpnade uppgörelser och har förstärkt beredskapen till konfliktläge ”rött”. Hur många som totalt anlänt eller är på väg till området för att delta i striderna är oklart men polisen har uppgifter om att det rör sig om minst 100 personer.

– Det är ett spänt läge, säger Angelica Israelsson Silfver på polisen diplomatiskt om situationen.

Onsdagens mord har fått status som ”särskild händelse”, vilket gör att polisen i Linköping kan begära förstärkning från andra distrikt. Risken för nya våldsdåd bedöms som mycket hög.