Samhällsnytt har tidigare rapporterat om hur tyska domare strejkat från fotbollsmatcher i de lägre serierna då en ny grov våldskultur växer fram i Europa på grund av invandring från utomvästliga länder. Nu hotas och attackeras domare även i Sverige – senast i Västergötland. Många matcher i de lägre serierna spårar ur. 

I söndags blev två fotbollsdomare misshandlade under en fotbollsmatch som spelades i Göteborg, rapporterar DN. Under säsongens gång har fem matcher tvingats avbrytas på grund av att domarna attackerats eller blivit utsatta för hot.

Ökningen är drastisk och nu vill distriktsförbundet se åtgärder. Till nästa säsong planerar man införa ett system med matchvärdar för att förbättra arbetsmiljön för domarna.

I en division 5-match attackerade en åskådare domaren med ett paraply. Domaren fick ett jack i benet som var så djupt att det måste sys. Han blev också hotad av en spelare och polisanmälde händelsen. Två spelare blev avstängda av förbundet.

I en division 6-match blev domaren Mikael Palmér kallad ”din jävla fitta” av en spelare. När han visade ut bortaspelaren från planen kom en spelare från hemmalaget och försvarade domaren. Hemmaspelaren attackerades då med spottloskor i ansiktet och domaren fick avbryta matchen eftersom stämningen var ”mycket hotfull”.

– Generellt sett får man i dag inte alls samma respekt som när man började en gång i tiden. Hela samhällsklimatet har blivit tuffare och det är bara en tidsfråga innan något riktigt allvarligt inträffar, säger Mikael Palmér till DN.

Han tillägger att det i dag blir allt vanligare att fotbollsdomare blir kallade rasister när domsluten går emot laget men att det är svårt att ta sådana grova beskyllningar seriöst.

Palmér tycker att det är bra att man planerar göra något åt situationen men tror att problemen är för omfattande för att matchvärdar ska vara en tillräcklig åtgärd.

LÄS ÄVEN: Fotbollsspelare slog domare medvetslös