I tingsrätten dömdes 36-åriga IS-återvändaren Fatosh Ibrahim, även kallad ”IS-häxan”, till fängelse för krigsförbrytelser i Syrien. Men hovrätten anser inte att handlingarna når upp till den nivån. Hon fälls för andra brott men klarar sig undan med skyddstillsyn.

I mars föra året dömdes Fatosh till tre månaders fängelse i tingsrätten. Detta för upprepade krigsförbrytelser i Syrien dit hon rest för att strida med IS samt hot mot tjänsteman och upprepade fall av grovt förtal i Sverige.

LÄS MER: Tre månaders fängelse för arabisk häxa som ledde IS-brigad

Frias efter överklagande

Domen överklagades och på skärtorsdagen meddelade Hovrätten för västra Sverige att man river upp tingsrättsdomen. Fatosh frias från krigsförbrytelser. Domen för de övriga brotten kvarstår dock.

Det innebär att även påföljden mildras. I stället för en frihetsberövande sådan stannar det nu vid skyddstillsyn och 60 timmars samhällstjänst.

Lade ut bilder på lemlästade lik

Fatosh lade vid flera tillfällen ut bilder på Facebook föreställande av IS döda och lemlästade kroppar som lagts ut till allmän beskådan i centrala Raqqa. Hon kommenterade också de mördade personerna med kränkande kommenterar.

Tingsrätten ansåg att Fatosh publiceringar kvalificerade sig som krigsförbrytelser. Men det håller hovrätten alltså inte med om, även om man instämmer i att bilderna ”tveklöst är såväl kränkande som nedvärderande”.

LÄS MER: IS-häxans dröm: ”Bli polis”

Miss av åklagaren

Eftersom åklagaren missat att ange några mildare alternativa brottsrubriceringar för domstolen att ta ställning till frias Fatosh helt. Rätten var dock inte enig. En nämndeman var skiljaktig och menade att tingsrättens bedömning att det varit fråga om krigsförbrytelser skulle fastställas.

Hoten mot tjänsteman och grovt förtal som Fatosh fälls för även av hovrätten avser brott begångna mot två anställda vid socialtjänsten.

Grundade IS-kvinnobrigad i Syrien

Fatosh reste till Syrien i december 2012 för att ansluta sig till Islamiska staten. Där tog hon initiativ till att bygga upp en kvinnobrigad vars ändamål var att fungera som terrorsektens moralpolis.

Hovrättens och tingsrättens domar kan laddas ned och läsas i sin helhet HÄR.

LÄS MER: Ledaren för Islamiska statens kvinnobrigad fick skydd i Sverige – nu åtalas hon för krigsbrott