Barnläkaren Cristian-Carretero-Sanchez får påföljden sänkt från tio till sju års fängelse för de sexuella övergrepp på fler än 40 barn som han begått. Det beslutar Svea hovrätt efter att domen i tingsrätten överklagats. Beslutet om utvisning på livstid efter avtjänat straff kvarstår.

Sanchez har arbetat på ett flertal läkarmottagningar runtom i Sverige och begick i samband med läkarundersökningar av barn ett 50-tal sexuella övergrepp mot drygt 40 av sina minderåriga patienter. Han dömdes i tingsrätten för fyra fall av grov våldtäkt mot barn och 46 fall av grova sexuella övergrepp mot barn.

LÄS MER: Utländsk läkare döms för 50 grova sexuella övergrepp mot barn

Vid sidan av de sexuella övergreppen dömdes Sanchez också för grovt barnpornografibrott och ett sexuellt övergrepp mot ett barn som han satt barnvakt. Han dömdes även att betala sammanlagt 3,5 miljoner kronor i skadestånd till offren samt till livstids utvisning.

Svea hovrätt väljer att fria Sanchez för några av åtalspunkterna och mildrar samtidigt påföljden från tio till sju års fängelse. Det gäller främst de kränkningar av barnens föräldrar som tingsrätten ansåg att Sanchez gjort sig skyldig till i samband med övergreppen mot deras barn.

Åklagaren hade yrkat på ytterligare straffskärpning. Sanchez själv har nekat till samtliga brott.