I vågen av ukrainska flyktingar som sökt sin tillflykt till EU har omkring 300 000 personer utan egentlig koppling till varken Ukraina eller EU nästlat sig in. Det uppger EU-finansierade InfoMigrants.

Rysslands invasion av Ukraina har orsakat ”den största fördrivningen inom Europa sedan andra världskriget”, uppger FN-organet International Organization for Migrarion (IOM). När invasionen var ett faktum tog många utomeuropeiska migranter chansen att följa flödet in i EU.

Enligt Le Monde uppgav franska politiker tidigare i år att nära en tredjedel av de som utgav sig för att vara flyktingar från Ukraina i själva verket endast passerat genom landet på väg mot EU. Främst uppges det handla om migranter från Afrika.

LÄS ÄVEN: Invandrare: ”Vi kommer ta över det här landet – vi är flera miljoner”

”Var tredje flyktig från Ukraina kommer egentligen från andra länder”

Den franske EU-parlamentariern Nicholas Bay kommenterade fenomenet redan i mars och menade att migranter försökte utnyttja krisen för att ta sig in i Frankrike. Förra veckan rapporterade Samnytt om hur en ung ukrainsk kvinna i Tyskland våldtagits av två män som själva uppgav sig vara flyktingar från Ukraina men i själva verket kommer från Tunisien och Nigeria.

Medan många ukrainska flyktingar fortfarande är kvar utomlands har allt fler börjat återvända under de senaste månaderna. I en rapport från EU:s gränsbyrå Frontex, publicerad i juli, hävdas att så många som hälften av de ukrainska flyktingarna som kom till EU för att fly konflikten redan hade återvänt till sitt hemland, uppger Breitbart.

EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson (S) uppgav i förra månaden att situationen vid Ukrainas gränsområde i stort sett hade stabiliserats och resande mellan EU och Ukraina återgått till samma nivåer som före både kriget i Ukraina och coronaviruspandemin.

LÄS ÄVEN: Ekeroth: Vill du riskera fyra år till av vänsterstyre?

Påstår sig vara äldre än 60 år

På senare tid har en video där ett antal sydasiatiska män som påstår sig vara 60-åriga ukrainska flyktingar väckt uppmärksamhet. Videon är filmad utanför ett mottagningscenter för ukrainska flyktingar i Irland, av medborgarjournalisten och tidigare politikern Philip Dwyer.

”Vi är medborgare i Ukraina”, hävdar en man i filmen som medger att han ursprungligen kommer från Kashmir, i Indien. Dwyer frågar männen om de inte ombads att ”stanna och kämpa för Ukraina” samt att det rapporterats att män mellan 18-60 år är förbjudna att lämna landet.

”Nej”, svarar mannen och påstår att de alla är över 60 år gamla. Se videon nedan och bedöm själv.

Den ukrainska säkerhetstjänsten SBU har tidigare avslöjat en organisation som producerat officiella ukrainska dokument till illegala migranter, rapporterar QirimNews. För motsvarande 20 000 kronor såldes ”fullständiga paket” som inkluderade bland annat falska pass, falska födelsebevis, falska körkort och pensionärs-ID-kort, falska gymnasieintyg och examensbevis för högre utbildning, falska registreringsbevis för fordon och mer.