I en debattartikel som väckt uppmärksamhet på måndagen skriver ett par afghaner att de som ”papperslösa”, trots avslag i världens kanske mest liberala asylsystem, förtjänar en chans att få stanna i Sverige. Bland de som reagerat finns en Sverigedemokratisk riksdagsledamot.

”Ge oss chansen att arbeta”, skriver Mommo Khavari och Mohammed Hussein Yavari – eller vad som förmodligen är asylaktivister som ”hjälpt till” med texten, från Nätverket P.I.V – Papperslösa inte värdelösa.

Båda kom till Sverige i samband med migrantkrisen 2015 och har levt som illegala invandrare här. Sedan dess har en av dem fått uppehållstillstånd med hjälp av den så kallade gymnasielagen.

LÄS ÄVEN: V-kommunalråd om att bo med afghaner: ”Som att träffa sitt livs kärlek”

Man hävdar att återvända till Afghanistan är förenat med livsfara och att ”många svenskar verkar tro att vi bara vill ha bidrag och leva som barn som resten av samhället ska ta hand om”, något man menar inte stämmer.

Samtidigt hotar man med att ifall kraven inte uppfylls finns bara alternativet brottslighet.

Det är många som är rädda för att papperslösa ska driva runt på stan och sälja knark och begå brott istället för att arbeta. Ingenting rättfärdigar att begå brott, inte ens den mest desperata situation man kan vara i gör det okej. Men vad ska vi då göra?

Ifall man bara får stanna så blir allt bättre – även för svenskar.

Ge oss chansen att arbeta lagligt så vi kan försörja oss, att läsa på universitetet, att hyra en lägenhet, att betala skatt och hemförsäkring. Om vi bara får en chans att vara inne i samhället så behöver ingen av oss hamna i utanförskap. När vi kan arbeta tillsammans och hjälpa varandra blir Sverige tryggare och bättre för alla.

Vidare hävdar man att ”det enda logiska vore att göra det möjligt för oss att arbeta lagligt i stället för att tvinga oss bli en del av skuggsamhället”, och att afghaner skulle ligga på stationer och i trapphus och vara sjuka ”kommer inte göra Afghanistan tryggare men det kommer göra Sverige mer otryggt”.

SD-nej

Ludvig Aslpling är riksdagsledamot för Sverigedemokraterna och är en av många som reagerat på kraven.

LÄS ÄVEN: EvaMärta kräver fri invandring för afghaner

Han konstaterar att inte följa det beslut de redan fått bara kommer att göra saken värre för alla inblandade.

Fler reaktioner