I Överkalix tar Folktandvården bara emot barn och vuxna med intyg. Detta har fått invånarna att ilskna till och nu kräver man att mer resurser tillförs så att alla kan få tillgång till tandvården.

Anledningen till situationen är enligt Region Norrbotten att man har brist på läkare och ett pressat ekonomiskt läge. Oacceptabelt anser en grupp bestående av bland andra Socialdemokraterna, Moderaterna, PRO och SPF som gått samman i ett upprop.

Enligt kommunalråd Anne Jakobsson (S) känns det som ett stort svek och att invånarna lämnas i sticket.

– Vi kan inte stillatigande se på när man tar bort den livsnödvändiga servicen i vår kommun, säger Anne Jakobsson till SVT Nyheter.

Vuxna ingår inte i uppdraget

Regionrådet Linda Frohm (M) menar att vuxna ligger utanför Folktandvårdens uppdrag och påpekar att det i städerna finns både privata tandläkare och folktandvård.

– Vuxentandvården är inte Folktandvårdens uppdrag. Vi har prioriterade grupper som vi ska ta hand om. Det är oerhört viktigt att vi klarar av att ta hand om alla våra barn för det är där grunden till bra tandvård och tandhälsa ligger, säger Linda Frohm.

Även hos den privata tandläkaren är det dock fullbokat. Närmsta tandläkare finns då i någon närliggande kommun 10-20 mil bort.