Ungerns premiärminister Viktor Orbán flög under fredagen till Moskva för att träffa Rysslands president Vladimir Putin. Agerandet möter skarp kritik – inte minst från Sverige.

I tisdags var han i Kiev och skakade hand med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Bara tre dagar senare är han i Moskva för att göra samma sak med den ryske presidenten Vladimir Putin.

Orbán mötte Zelenskykj under tisdagen och Putin under fredagen. Foto: Ungerns regering

Ungern tog i måndags över rollen som EU:s ordförandeland, och den ungerska regeringen är inte sen att utnyttja den halvårslånga maktpositionen. Orbán passar i sina möten med såväl Zelenskyj som Putin på att tala om vikten av fred, eller åtminstone en vapenvila.

– Jag måste säga att antalet länder som klarar av att prata med båda sidor i konflikten minskar snabbt. Snart är Ungern sannolikt det enda land i Europa som kan prata med alla, sade Orbán under fredagen när han mötte Putin.

Svensk ilska

För Ungern är kriget i Ukraina känsligt på mer än ett sätt. Det bodde innan kriget fler än 100 000 etniska ungrare i Ukraina. Många av dem har tvångsrekryterats till armén och stupat vid fronten. För Orbán handlar en vapenvila alltså även om att stoppa slakten på sitt eget folk, något han tidigare påpekat.

Men i västra Europa väcker Orbáns manöver, där han i kraft av ordförandeskapet söker stoppa dödandet, ilska. Framför allt att han flyger till Moskva för att förhandla med Putin. Inte minst regeringen i Sverige är upprörd.

”Ansvarslöst och illojalt av Ungerns premiärminister Viktor Orbán att använda det ungerska EU-ordförandeskapet för att besöka Moskva och president Putin. Det sänder en felaktig signal till omvärlden och är ett hån mot det ukrainska folket som slåss för sin frihet”, skriver statsminister Ulf Kristersson i ett uttalande som fortsätter:

”Viktor Orbán står ensam i detta, han talar inte för den Europeiska Unionen och inte för oss övriga stats- och regeringschefer.”