Växjöimamen Ismail Abu Helal slår tillbaka mot kritiken kring de arabiska gulfstatsdiktaturernas finansiering av den planerade jättemoskén i Småland. ”De vill göra en god gärning”, berättar imamen.

Samhällsnytt har under våren uppmärksammat hur den muslimska församlingen i Växjö planerar en ny stor moské i den invandrardominerade och ’utsatta’ stadsdelen Araby. Kostnaden beräknas landa på omkring 80 miljoner kronor. Imamen Ismail Abu Helal i Växjö moské berättade att församlingen bett de hårt kritiserade muslimska diktaturerna Saudiarabien och Qatar om hjälp.

LÄS ÄVEN: Växjö ska bygga ny jättemoské – har bett Saudiarabien om pengar

Enligt Helal har man ännu inte bestämt sig för om det blir Saudiarabien eller Qatar som finansierar den nya byggnaden med plats för 1 000 personer, rapporterar Lokaltidningen.

– Vi har inte fått några pengar än, men det är inte regeringarna i Saudiarabien eller Qatar som skänker pengar till moskébyggen i Europa och USA. Det är rika människor i de länderna som vill göra en god gärning. Om man gör det får man en belöning efter sin död, berättar imamen.

LÄS ÄVEN: Växjö moské söker nytt tillstånd för böneutrop: ”Folk tycker det är trevligt att lyssna på”

Helal bedyrar att de 80 miljonerna i finansiering inte kommer att påverka församlingen så att man exempelvis godtar några krav från givarlandet på hur verksamheten ska bedrivas eller vilken tolkning av islam som ska läras ut. Han välkomnar också alla Växjöbor att skänka pengar till moskébygget.

Kritik ökar fördomar mot muslimer
Sedan uppgiften blev känd att Växjö moské planerar en stor byggnad med hjälp av pengar från fundamentalistiska gulfstater har mängder med människor rasat i sociala medier. Men Helal säger sig inte vara särskilt bekymrad över den kritiken.

Däremot är han upprörd över den kritik som kommit från Växjös borgmästare Bo Frank (M) som han menar bidrar till att spä på fördomarna mot muslimer. Han riktar en särskild känga åt det han menar är Moderaternas kovändning i frågan.

– Bo Frank ogillar vad vi än gör nuförtiden, han gillar inte våra böneutrop och han gillar inte att vi vill bygga en moské. Det är på senare år han har blivit sådan, han har vänt 180 grader, kommenterar imamen.

LÄS ÄVEN: Gulfstaters finansiering av moskéer under lupp i Tyskland – vill motverka radikalisering