De skenande priserna på bland annat mat gör så att ett typhushåll förlorar motsvarande en månadslön om året.

Det är beräkningar av SEB som visar att en familj med två barn, bil och medelstor villa och medellön förlorar stort på inflationen, som enligt SCB låg på 7,2 procent i maj – den högsta nivån sedan 1991. 60 000 kronor back går denna typ av familj.

LÄS ÄVEN: Inflationen fortsätter stiga – över sju procent i maj

– Det kommer att bli lite tajtare tider, och då brukar man prioritera i första hand att ta bort det som är lite mer av lyxstatus. Restaurang- och biobesök och resor. Men att det blir en åtstramning för hushållen när man ska klara sig på elva månadslöner istället för tolv, det är ju alldeles uppenbart, säger Jens Magnusson, chefsekonom på SEB och ansvarig för uträkningen, till statsradion.

Han tillägger att detta kommer att gälla för åtminstone ett eller ett par år framåt och är ingenting som kommer att gå över snabbt.

Stigande bränsle- och elpriser

På torsdagen steg dieselpriset ytterligare och ligger nu på den näst högsta nivån någonsin – 27,36 kronor per liter på bemannade stationer.

Och för ett par veckor sen varnade Svenska kraftnät för att elpriserna i vinter kommer att ligga på samma nivåer som föregående – i värsta fall kan man dessutom behöva koppla ifrån elen.

LÄS ÄVEN: Larmet: Elen kan behöva kopplas ned i vinter