Redan 2017 listades invandrardominerade Valsätra i Uppsala som ett så kallat ”särskilt utsatt område”, där det är ”svårt eller näst intill omöjligt för polisen att fullfölja sitt uppdrag”. Tryggheten i området verkar inte ha förbättrats sedan dess. För ett år sedan gav Postnord upp och har sedan dess inte levererat paket till boende i området.

Boende i Uppsalaområdet Valsätra har sedan ungefär ett år tillbaka tvingats hämta sina paket i en annan del av staden. SR rapporterar om en kvinna som nyligen beställt hemleverans av en TV, ovetande om Postnords beslut.

Efter lång väntan på telefonen fick hon reda på att området anses för farligt för att leverera till. Istället uppmanades hon själv hämta TV:n på Postnords terminal på andra sidan stan.

Beslutet fattades sedan flera förare utsatts för olika ”incidenter”, bland annat inbrott och hot. Dessutom har företagets skåpbilar förföljts i området vid ett antal tillfällen.

LÄS ÄVEN: Sverige skämde ut sig när elkrisen slog till mot OSSE-toppmötet

Allvarlig hotbild

– Just till den adressen och två närliggande gator levererar vi inte till på grund av den bedömda hotbilden. Det slutade vi göra för ett år sedan ungefär, säger Alexis Larsson, säkerhetschef på Postnord.

Larsson beklagar att Postnord inte kan utföra sitt uppdrag och säger att de löpande ser över hotbilden runt om i landet. Han nämner även att det i vissa delar av Malmö – vars problematik med antisocialitet och gängkriminalitet liknar Uppsalas – inte levererades några paket under flera år.

– Vi är måna om vår personal och våra kunders gods. Det är naturligtvis inte vår uppgift att säkerställa att det är lugn och ordning på gatorna, säger han.