Vid 15-tiden på måndagen meddelande talmannen Andreas Norlén att det inte blir någon statsministeromröstning på onsdag som planerat. Skälet är V-ledarens besked tidigare idag om att hans parti inte under nuvarande förutsättningar är beredda att släppa fram Stefan Löfven som statsminister för det regeringsalternativ som S, MP, L och C förhandlat fram.

Norlén uttryckte att han är starkt kritisk till att Löfven och ledarna för de tre övriga partierna i överenskommelsen inte försäkrat sig om att Löfven skulle tolereras, utan att det i detta sena skede visar sig att stöd saknas för att en statsminister ska bli vald. Talmannen konstaterade också att han redan gett partierna lång tid att förhandla och därför varit tveksam till att förlänga tidsfristen ytterligare.

Givet att det finns vissa utsikter att förankra valet av Löfven som statsminister hos Vänsterpartiet genom förhandlingar förklarade Norlén att han nu ändå väljer att skjuta upp statsministeromröstningen två dagar, till nu på fredag. Den formella nomineringen av Löfven ska därmed ske på onsdag, och innan dess måste alltså talmannen ha fått besked om att stöd för att få Löfven vald föreligger hos riksdagen.