Omedelbart efter att Notre Dame-katedralen i Paris eldhärjades den 15 april i år trädde ett antal franska miljardärer och affärsmän fram och lovade mångmiljonbelopp till återuppbyggnaden. Arbetet med att återställa den historiska byggnaden är i full gång men inte en krona har hittills synts till från de rikaste fransoserna.

I stället är det vanliga fransmän som bidragit via välgörenhetsstiftelser. Ett stort antal amerikaner har också skänkt pengar, då intresset för Notre Dame som historiskt monument och turistmål är stort i USA. Det är dessa pengar som nu finansierar löner och fakturor för det byggnadsarbetare som är i färd med reparationsarbetet.

LÄS MER: Stort stöd till återuppbyggnaden av Notre Dame

Hela taket rasade in vid branden och den stora spiran totalförstördes. Att återställa katedralen kommer att ta många år. Bidragen från privatpersoner den senaste månaden uppgår till motsvarande cirka 50 miljoner kronor. Men de stora summor som utlovades från de franska miljardärerna lyser ännu helt med sin frånvaro.

– De stora donatorerna har inte betalat – inte ett öre, berättar Notre Dames presschef Andre Finot.

Motsvarande tio miljarder kronor utlovades dagarna efter den katastrofala branden från några av Frankrikes rikaste och mäktigaste familjer och företag. Flera bjöd också över varandra för att framstå som generösa. Kritik riktades mot att utspelen var mer fåfänga än genuin vilja att hjälpa – att man ville få sina namn ingraverade på stentavlor som det franska kulturarvets välgörare när katedralen återställts.

LÄS MER: Notre-Dame ska återuppbyggas i originalutförande

Kritikerna får nu vatten på sin kvarn när de stora donationerna uteblivit. Skälet till detta är att många av de som lovat jättesummor inte vill att dessa bara ska gå in i den totala budgeten får återuppbyggnadsarbetet. Man vill i stället att pengarna ska öronmärkas för något specifikt som man sedan kan hänvisa till för att marknadsföra sig själv.

Bland de som lovade de största beloppen finns Francois Pinault från Artemis, moderbolag för Kering som äger Gucci och Saint Laurent. Han lovade donera motsvarande 1,5 miljarder kronor. Patrick Pouyanne, vd för det franska energibolaget Total, lovade att hans företag skulle matcha Pinaults siffra.

Bernard Arnault, vd för koncernen LVMH som äger Louis Vuitton och Dior och Bettencourt Schueller-stiftelsen som förvaltar L’Oréals kapital utlovade ännu högre belopp, runt motsvarande tre miljarder kronor vardera.

LÄS MER: Notre Dame i full brand – kulturarv från 1163 upp i rök

Men enligt Notre Dames presschef har ingen av dessa ännu donerat en enda krona. I stället avvaktar man och ser ur planeringen av återuppbyggnadsarbetet fortskrider och har även hamnat i konflikt med varandra om olika byggnadskontrakt som man nu kräver ska tecknas för att det ska bli några pengar.

En uppgiven Finot har därför begett sig till USA för att försöka ordna fram mer pengar därifrån, då det förefaller som om amerikanerna är mer benägna att hålla det man lovar.

LÄS ÄVEN: Alex Schulman om branden i Notre Dame: ”Äntligen.”

I lördags hölls den första mässan i det taklösa Notre Dame efter förstörelsen. Samtliga närvarande var av säkerhetsskäl tvungna att bära skyddshjälmar.