Efter påskhelgens våldsamma korankravaller har Samnytt talat med dansk-svenske politikern Rasmus Paludan. Han ger sin syn på våldsamheterna, polisens arbete, regeringens attack mot honom och vad han vill uppnå med sina koranbränningar.

På skärtorsdagen inledde Rasmus Paludan sin valmötesturné för sitt nystartade parti Stram Kurs Sverige. Politikern som är känd för islamkritiska demonstrationer och koranbränningar i både Danmark och Sverige har nu siktet inställt på det svenska riksdagsvalet i höst.

LÄS ÄVEN: Morgan Johansson (S) om korankravallerna: ”Paludan är ligist”

Inför påskhelgen hade Polismyndigheten gett Paludan klartecken att hålla torgmöten i Jönköping, Linköping, Norrköping, Stockholm, Örebro och Landskrona.

Innan Paludan ens hade anlänt till det invandrartäta området Skäggetorp i Linköping skulle maskerade gäng starta upplopp och polisledningen i Östergötland tog då beslutet att fly från platsen eftersom deras närvaro påstods kunna orsaka ytterligare våldsamheter. Men polisens passiva taktik har inte hjälpt och sedan dess har i stället krigsliknande scener utspelat sig på flera platser vilket resulterat i både skadade poliser och brända polisbilar.

I Örebro och Landskrona valde polisen att med bara någon timme kvar ändra demonstrationsplatsen i hopp att våldsamma motdemonstranter skulle hållas borta.

Hur ser du på att polisen ändrar dina demonstrationsplatser i sista stund?

– Det är inte lagligt. Det är ett grundlagsbrott eftersom att det här inte bara är en allmän sammankomst utan även en del av riksdagsvalet. Andra partier får hålla sammankomster där man vill och då ska jag också få det. Det är sabotage eftersom väljare ska kunna komma och lyssna.

– Jag kommer klaga, polisen måste förstå att det är deras skyldighet att skydda en allmän sammankomst där den är och där den ska vara. Man kan inte bara flytta den för att fly från folk som försöker förstöra. Då har vi inte församlingsfrihet i Sverige. Att flytta den så kort innan är att kapitulera, ”vi poliser kan inte göra vår skyldighet att skydda den så vi måste flytta den till skogen”.

Hur borde polisen arbeta i stället menar du?

– Om de inte har tillräckligt med folk då är det tårgas. Om de har tillräckligt med folk då ska man springa fram, slå ned och gripa.

Du fick aldrig hålla dina möten i Linköping, Norrköping och Örebro på grund av våldsamheterna. Vad tänker du göra åt det?

– Jag har meddelat redan på torsdagen att jag kommer till Linköping klockan 12 och till Norrköping klockan 15 idag. Det är min avsikt men polisregion öst säger att de först kan behandla mitt ärende på tisdag och jag har svarat att de kan pissa i havet. Polisen har inte skyddat mina möten som jag hade fått godkänt på så jag ska inte ansöka på nytt.

Morgan Johansson (S) kallar dig för ”en ligist” i TV4 och han menar att du är ute efter att skada och driva fram våld ”så som högerextremister alltid gör”. Hur ser du på det?

– En ligist är en person som är våldsam och det är inte jag, så det är osant och förtal. Jag tycker att man ska vara försiktig med hur man pratar om andra politiker som kandiderar till riksdagen. Man ska vara försiktig med att förtala.

– Jag är inte högerextremist och har aldrig varit det. En extremist är en person som förespråkar hot och våld och jag har aldrig gjort det. Jag är en libertariansk patriot. Morgan Johansson är mer högerextremist än jag är eftersom han ju gärna har det så att bara vissa får yttra sig. Han vill att bara folk som tycker ungefär som honom själv ska få yttra sig. Att folk skapar våld för att de blir arga över vad jag tycker – det kan knappast vara mitt fel.

I media målas du upp som ansvarig för senaste dagarnas våldsamheter.

– Mainstream-media, lögnmedia i Sverige, har försökt att täcka bilden med osannheter och manipulation att det är jag som skapat upploppen. Det är absurt eftersom jag inte ens var i närheten i Linköping, Norrköping, Örebro eller Landskrona. Jag har berättat om mitt partis politik och det är knappast något man kan beteckna som en ligist. De är upploppsmakarna som har problem.

Polisen har kommenterat de senaste dagarnas kaos med att man aldrig tidigare har sett något liknande. Hur tror du folket i stort uppfattar händelserna?

– Jag skulle bli väldigt glad om svenskar förstår att det bor hundratusentals personer med en syn på församlingsfrihet och demokrati som är helt annorlunda än det som svenskar tycker. De här hundratusentals personerna kommer aldrig någonsin acceptera yttrandefrihet, demokrati och församlingsfrihet.

Vi har även frågat följare i sociala medier om vad de vill fråga dig. Här kommer några vanliga frågor. Vad vinner du på att bränna koranen?

– Förhoppningsvis vinner jag det att svenska folket vaknar och förstår att det finns vissa som gärna vill mörda och använda våld om man gör eller säger något som dessa inte gillar. Vi kanske ska vara lite försiktiga med vilka vi har i Sverige om det finns så många som tycker att någon ska dö för att personen har en annan åsikt.

En del skriver att du är en dåre och barnslig. Att det är fånigt att bränna koranen då det inte handlar om yttrandefrihet utan provokation.

– Jag tycker inte det är något barnsligt eller fånigt med att göra en helt medveten politisk handling som har ett tydligt politiskt syfte. Att visa hur många som reagerar olagligt på en laglig handling. Det är inte barnsligt utan mycket vuxet och allvarligt.

– Om man inte förstår hur allvarligt det är att det finns hundratusentals personer i Sverige som inte vill acceptera rätten att bränna en koran då måste man göra något. Barnsligt skulle vara om jag bara gjorde det för att folk blir arga men det är inte alls vad det handlar om. Jag vill visa att det finns folk som inte vill Sverige.

Vad hade reaktionerna varit om du i stället hade bränt bibeln eller torah i Sverige?

– Jag är 100 procent säker på om jag brände 100 biblar och 100 torah så skulle ingen kristen eller jude hota eller attackera mig.

Varför bränner du i Sverige och inte i Danmark?

– Det är därför att det är valrörelse i Sverige och vi vill gärna ha röster i riksdagsvalet.

Hur tror du att Sverige ser ut om fem år?

– Det kommer inte gå att bränna en koran vid en allmän sammankomst. Man kommer att bli dödad.

Se även Samnytts tidigare intervju med Rasmus Paludan i Danmark:

LÄS ÄVEN: SD begär riksdagsdebatt om korankravallerna