Fyra personer häktades under torsdagen för ännu en assistanshärva i Stockholmsområdet. De misstänkta utgörs av en syriansk invandrarfamilj från Syrien, där en av de misstänkta är polis, en annan advokat och en tredje en bankkvinna. De misstänkta riskerar nu upp till sex års fängelse.

Det var i måndags som fem personer, tre män och två kvinnor, greps på olika platser i Stockholmsområdet och anhölls misstänkta för grovt bedrägeri. De fem misstänkta är syskon med varandra, är alla i 30-årsåldern och barn till syrianska invandrare från Syrien.

Enligt polisen har de fem syskonen fått pengar för att arbeta som personliga assistenter åt ”en nära anhörig”. Enligt uppgift handlar det om deras 78-årige pappa i Södertälje. Barnen har på så sätt kunnat kvittera ut mångmiljonbelopp mellan 2008 och 2020. I realiteten har de emellertid inte arbetat som personliga assistenter åt pappan, utan haft andra arbeten som de fått lön för.

Misstänkt polis släpptes

Under torsdagen begärde kammaråklagare Göran Kvist fyra av syskonen häktade misstänkta för grovt bedrägeri. Den femte misstänkte personen, en 36-årig man, släpptes emellertid på fri fot – eftersom han jobbar som polis.

– I och med att det är en polis utreder Särskilda åklagarkammaren det, det är alltid så, förklarar Åklagarmyndighetens presskontakt Anna Knöfel Magnusson för Samnytt.

Enligt uppgifter från Polismyndigheten, som Samnytt tagit del av, är 36-åringen polisassistent inom ingripandeverksamheten i Stockholm. Chefsåklagare Per Nichols på Särskilda åklagarkammaren ansvarar för den del av utredningen som gäller polismannen. Han vill inte svara på frågor om varför denne inte begärdes häktad.

– Jag passar på frågan om grad av misstanke eller hur man ska värdera det. Jag konstaterar bara att det inte fanns skäl att hålla honom frihetsberövad, säger Per Nichols till Samnytt.

Advokat, pilot och SEB-kvinna

En av dem som idag häktades är advokat på ett advokatkontor i Uppsala. Han har, enligt advokatfirmans hemsida, specialiserat sig på konkurser och tvistelösningar.

Hans lillebror, som också häktades idag, är istället pilot på Norwegian. På en bild som mannen laddat upp i sociala medier syns hur han håller upp en syriansk flagga genom fönstret på ett av Norwegians flygplan.

Foto: Facebook

De två brödernas ena syster, som även hon häktades idag, är en bankkvinna som i flera års tid haft en chefsroll på SEB. Hon slutade emellertid på bankjobbet förra året, i samband med att brottsmisstankarna mot henne uppstod.

Den fjärde häktade och andra systern i den syrianska syskonskaran är en ensamstående trebarnsmamma som är bosatt i ett villaområde i Sollentuna.

Kom över 30 miljoner

Sammanlagt har den syrianska familjen kommit över omkring 30 miljoner kronor i assistansbidrag mellan 2008 och 2020. Brottsutredningen gäller dock endast de utbetalningar från Försäkringskassan som gjorts sedan 2016.

Utredningen mot den syrianska familjen har pågått i två års tid, och nu lett fram till att fyra av dem är häktade för brott.

– Brott mot välfärden är ett prioriterat område i Södertälje, och vi har arbetat under lång tid med att samla in så bra underlag som möjligt i den här omfattande utredningen, säger kommissarie Johan Allard på polisens lokalpolisområde i Södertälje i en kommentar.

– Jag är mycket nöjd med polisens arbete och vår samverkan. Det har varit ett väldigt omfattande utredningsarbete som har krävt mycket tid och stort engagemang, kommenterar kammaråklagare Göran Kvist.

De fem misstänkta riskerar, om de döms, upp till sex års fängelse.