Ledarna för de fem länder som ingår i den västafrikanska säkerhetsgruppen G5 Sahel samlades på söndagen för ett nödsamtal i Nigers huvudstad Niamey. Niger hade drabbats av den största attacken någonsin sedan jihadister har fått fotfäste i regionen.

Enligt uppgift till Quartz Africa avrättades 71 soldater av terrorister som sköt ifrån sina motorcyklar, på en militärbas 19 mil utanför huvudstaden, nära gränsen till Mali. IS har tagit på sig attacken som ses som en varning för att terrorgruppen snabbt expanderar sitt territorium i hela regionen.

”Dessa oändliga attacker som utförs av terroristgrupper i vår region påminner oss inte bara om situationens allvar, utan också om hur brådskande vi måste samarbeta närmre,” sade Roch Marc Christian Kaboré, president i Burkina Faso, en nation som nu har blivit epicentret för säkerhetskrisen som har sina rötter i grannlandet Malis konflikt som började redan 2012.

Både Burkina Faso och Niger ingår i G5 Sahel, ett regionalt militärt initiativ som inkluderar Mali, Tchad, Mauretanien och Niger, som bildades 2014 för att utrota jihadistgrupper anslutna till al-Qaida och IS. G5 Sahel stöds av USA, FN och den tidigare kolonialmakten Frankrike.

De senaste fyra månaderna har jihadistattacker på militärbaser dödat 230 soldater i Mali, Burkina Faso och Niger.

Ökningen kan bero på lokala konflikter

Att IS växer i regionen beror inte främst på den jihadistiska religionspolitiska ideologin. Dessa grupper har blivit en integrerad del av lokala och olagliga ekonomier och samlar material för attacker genom komplexa handelsnätverk, enligt en ny rapport från den i Sydafrika stationerade forskningsgruppen Institute for Security Studies (ISS).

I större områden där staten saknar närvaro har jihadistgrupper även tagit sig an rollen som medlare i lokala konflikter, uppger QA. Tidigare publicerad forskning vittnar om att de unga i regionen går med i väpnade jihadistgrupper främst på grund av sitt engagemang för lokala konflikter, ekonomi och miljöhänsyn.