Det flyktingläger i norra Syrien som även hanterar de människor som nu lämnar IS sista fäste har fått sina tält eldhärjade. Anledningen uppges vara att kvinnor från IS inte tolererar icke-trogna.

I spåren av att den muslimska terroristorganisationen faller samman strömmar hundratals människor ut från området med förhoppningen att omvärlden ska glömma vad som skett och istället låta dem få återvända till de platser i bland annat Europa där deras resa började innan kalifatet.

Nyligen besökte tv-bolaget France24 ett flyktingläger i norra Syrien där kurdiska styrkor håller kvar de stora mängder med bland annat kvinnor och barn som lämnat IS. En lägerarbetare berättar för tv-kanalen att man genast stötte på problem i lägret när kvinnorna anlände.

Kvinnorna från IS har bränt ned tält i vilka så kallade kufar har bott, det vill säga icke-trogna. Här nedanför syns resterna från ett nedbränt tält i lägret.

I reportaget berättar lägerarbetaren att man ser många av kvinnorna som farliga. Därför håller man numera kvinnorna från IS i ett stängslat område där även barnen blir visiterade.

Lägerarbetaren berättar vidare att några av kvinnorna har medgett att IS gett dem instruktioner om vad de ska säga till fiender för att uppfattas som oskyldiga. Målet är att få lämna området och sedan påbörja arbetet från ruta ett igen.

När tv-bolaget talar med kvinnor från IS uppger alla att de ångrar det som har hänt hos IS.

”Jag har ändrat mig”
Även Sveriges Radio rapporterar att alla människor som lämnat området påstår sig ångra att de befann sig hos Islamiska staten. De uppger också att de varit exempelvis ambulansförare, lagat mat eller arbetat på kafé, men aldrig deltagit i dödandet och knappt sett några döda människor.

En 30-årig man från Sverige som levt hos IS i flera år berättar att han kan ha sett någon död människa ibland, men att han själv aldrig har gjort någon illa.

– Jag såg människor dras i kedjor efter bilar, säger mannen.

Mannen fick även frågan om han ångrar sig.

– Jo, självklart ångrar jag (skratt), för nu när jag har fått barn ser jag allt från ett annat ljus, säger han.

LÄS ÄVEN: Återvändande IS-terrorister ger inte upp: ”Hungern tvingade ut oss – annars hade vi stannat”

Statsradion har även talat med en yngre kvinna från Sverige. Hon får höra att Sverige inte kommer att assistera dem i lägret och att många svenskar anser henne som olämplig att uppfostra ett barn eftersom det kan bli en ny IS-terrorist.

– Men typ, jag har ändrat mig jag har ångrat mig och kommer aldrig göra det igen.

Vidare får kvinnan frågan varför Sverige ska tro på henne när hon säger sig vara ångerfull.

– Varför Sverige ska tro på mig? Ni kommer veta. För att jag kommer att ändra mig. (skratt) Får jag gå nu?