Flera bibliotek i Göteborg har spridit IS-propaganda på arabiska. En bok som bland annat beskriver IS terrorstrategi och ger tips på hur man tar livet av folk, bland annat genom att bränna dem levande, har i flera år funnits att låna.

Boken upptäcktes av P4 Göteborg, som gick igenom bibliotekens arabiska utbud. Ur boken citerar reportern ”Enskilda personer, var som helst i världen, kan hjälpa IS genom terror”. Han beskriver även delar av innehållet, där det framkommer att boken uppmanar till mord på människor som eftersträvar demokrati och hur man med våld ska expandera kalifatet.

– Jag blev förvånad. Varför finns den boken på stadsbiblioteket? Det är jättefarligt, säger Hazem Dakel, journalist på SR som själv tidigare kidnappats av IS-jihadister.

LÄS ÄVEN: Muslimska böneutrop ekar i Tyskland

Tas nu bort från hyllorna

Boken har i flera år funnits att låna på bibliotek i bland annat Angered och Biskopsgården, platser som utmärkt sig som rekryteringsbaser för terrorgruppen, men även på Stadsbiblioteket på Götaplatsen.

Vem som köpt in boken och varför har inte avslöjats. Göteborgs stad uppger nu att man kommer dra in boken från stadens samtliga bibliotek.

– Dels handlar det om att vi gör urval när vi köper in, dels urval när vi gallrar. Där har vi kriterier för vad som ska finnas på hyllorna i Göteborgs stad och det här uppfyller inte de kraven, säger Malin Sandell, enhetschef Media Göteborg stad efter P4:s avslöjande.