saipov och is flagga
Utrikes

IS tar på sig muslimska terrordådet i New York

Publicerad 11/3/2017
Annons

➤ Den muslimska terrororganisationen IS har tagit på sig ansvaret för tisdagens terrordåd på Manhattan i New York där åtta människor dödades. IS propagandaorgan al-Naba skriver att den uzbekiske gärningsmannen Sayfullo Saipov ”var en av kalifatets soldater”.

Saipov har själv uppgett att han planerat terrorattacken i ett år och att han hade radikala muslimska motiv till att utföra den. Bland annat ska han ha inspirerats av de propagandafilmer som IS producerat och lagt upp på Internet. Målet var enligt Saipov att ”döda så många som möjligt”.

Kopplingen till IS stärks också av att Saipov begärt att få sätta upp en IS-flagga på sitt rum på sjukhuset där han vårdas för skottskador han ådrog sig i konfrontation med polisen. I den lastbil som Saipov använde för att meja ned fotgängare påträffades också en lapp på vilken det stod ”IS kommer att finnas för alltid”.

Polisen i USA uppger att det inte råder några tvivel om att Saipov utförde dådet i IS namn. Däremot finns inga uppgifter som tyder på att Saipov ska ha stått i direkt kontakt med IS eller ha utfört attacken på terrorgruppens uttryckliga uppdrag. En allmän uppmaning finns dock från IS till muslimer i väst att utföra den här sortens attacker.

USA:s president Donald Trump kommenterade IS utspel med att USA har intensifierat de militära insatserna mot IS efter attacken på Manhattan och att ”IS kommer att få betala stort för varje attack mot oss”. Han kallade även den muslimske terroristen Sayfullo Saipov för ”a degenerate animal”.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1054Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons