Den berömde svenske IS-terroristen Michael Skråmo är tillsammans med ett 20-tal andra jihadister omringad av kurdiska styrkor i norra Syrien, enligt Expressen. På Twitter stoltserade han tidigare med att hans vapen är betalda av svenska staten. ”Barnbidrag, bostadsbidrag och CSN utgick länge till kalifatet”, summerar journalisten Sofie Löwenmark från stiftelsen Doku.

Löwenmark menar i sitt inlägg att terroristens hyllning till svenska staten visar på den svenska hanteringen av så kallade IS-resenärer. Just nu uppges Skråmo vara omringad av kurdiska styrkor tillsammans med sina sju barn. Enligt Expressen vill han dock hellre dö än att överlämna sig till kurderna.

Michael Skråmo är född 1985 och kommer ursprungligen från Norge. Han är uppvuxen i Göteborg. I 20-årsåldern konverterade han till islam, fick det muslimska namnet Abdul Samad al Swedi och flyttade så småningom till Egypten. Kort efter Syrien-krigets början anslöt han sig till IS och medverkade bland annat i terrororganisationens propagandavideo. I videon uppmanade han svenskar att ansluta sig till IS. Tidigare medverkade han även i SVTs opinionsprogram dit han bjöds in för att debattera ”hetsjakt mot muslimer” i Schweiz.

Skråmos konto på Twitter är för närvarande avstängt.