Ett sådant tilltag kan likna händelsen i april 2015 då människosmugglare hade tvingat iväg omkring 700 migranter trots stormvindar, vilket fick vissa att spekulera i att det hela kunde ha varit avsiktligt.

De flesta av migranterna på den fallfärdiga båten drunknade efter att ha kolliderat med det portugisiska containerskeppet King Jacob. Händelsen ledde till att Operation Sophia sjösattes och ett stort stöd för NGO-skeppen i Medelhavet.

Enligt uppgifter i den italienska tidningen Il Giornale varnar landets säkerhetspolis nu för att människosmugglarna, vars affärsmöjligheter begränsats kraftigt sedan framför allt Italien satt stopp för skeppen, kan vara på väg att iscensätta ett liknande scenario. Syftet är att väcka sympatier i väst och att flödet av migranter återupptas.

Tidningen har också avslöjat falska påståenden från en av de många icke-statliga organisationer som finns på plats kring Medelhavet, där man påstått att ett skepp tagit in vatten medan annan bevisning visat att det inte varit i fara.

Den man som tros ha styrt skeppet, och som räddades förra söndagen, misstänks för att vara en människosmugglare men organisationen ifråga förnekar kontant eller samarbete med sådana.

Tidigare har italienska åklagare menat att icke-statliga organisationer visst samarbetar med människosmugglare och i ett fall även presenterat bevis för detta.