Grundaren av och eldsjälen i hjälporganisationen ’Vid din sida’, Jeanette Höglund, tilldelas utmärkelsen ’Årets stockholmare’. Det är stadens invånare som i en tävling utlyst av SVT och SR röstat fram Jeanette för hennes arbete med att hjälpa hemlösa äldre svenskar.

Hjälporganisationen ’Vid din sida’ som startades 2016 har fått stor uppmärksamhet för sitt arbete med att stödja ett ökande antal fattigpensionärer och hemlösa svenskar i huvudstaden.

De grupper rörelsen riktar sig till är sådana som många menar på senare tid har fallit mellan stolarna i de svenska trygghetssystemen och även trängts undan från traditionella hjälpverksamheter och härbärgen i takt med att dessa i allt större utsträckning kommit inrikta sitt arbete mot migranter och hitresta tiggare.

– Det är otroligt hedrade. Jag känner mig väldigt ödmjuk inför uppmärksamheten. Det är förstås en bekräftelse på att jag gjort något bra men Jag skulle inte ha varit där om det inte vore för alla fantastiska volontärer och alla som sponsrat och bidragit, säger Jeanette i en kommentar till SR.

Hon berättar samtidigt att ’Vid din sida’ står i startgroparna för att etablera verksamhet på fler platser i Sverige, nu närmast i Göteborg. Målsättningen är att organisationen på sikt ska finnas i alla städer i landet där det finns ett behov.

Jeanette uppges ha vunnit omröstningen överlägset med långt över hälften av rösterna. Ytterligare fyra kandidater hade nominerats..

Kontroversiell kandidat hoppade av

Nyligen meddelade en av de andra nominerade, Black Lives Matter-ledaren Isatou Aysha Jones, att hon dragit tillbaka sin kandidatur. Detta med anledning av Jeanette Höglunds medverkan och efter att ha misslyckats med att få henne diskvalificerad.

Enligt Jones är Höglund rasist eftersom hennes pappa är politiskt engagerad i Sverigedemokraterna. Det visade sig samtidigt att Jones endast fått 1 procent av stockholmarnas röster.

Black Lives Matter har kritiserats för hets, hat, våld och skadegörelse riktad mot personer med ljus hudfärg och för att ha en vänsterextrem politisk agenda.