➤ Den kraftiga uppgången för Moderaterna i opinionen sägs bero på partiledarbytet och den påstått omlagda invandringspolitiken, men hos SD menar man att inte mycket har ändrats sedan Fredrik Reinfeldts dagar.

I klippet hänvisar Åkesson till torsdagens debatt i SVT Aktuellt, där skiljelinjerna i invandringspolitiken partierna emellan blev tydlig; medan Moderaterna fortsatt vill ha en ”öppenhet mot omvärlden” och att Sverige ska vara en del av globalismen, såg Paula Bieler (SD) ingenting i Moderaternas politik som gör något åt floran av problem som kan kopplas till den höga invandringen.

– När jag såg gårdagens debatt i Aktuellt blev jag besviken. Moderaterna vill ha en lika stor invandring som under Fredrik Reinfeldts tid. Man undrar om ni inte förstått någonting? Den stora invandringen är ju huvudorsaken till många av de samhällsproblem vi brottas med idag: Sjukvårdskrisen, skenande brottslighet, krisen i skolan och bristen på bostäder, säger Åkesson.

– Ingen integrationspolitik i världen kan lösa de problem som Reinfeldts invandringsnivåer orsakar. De gamla integrationsåtgärderna kostar miljarder skattekronor varje år, ofta till ingen nytta. Den enda hållbara åtgärden är att minska volymerna. Jag hoppas vi får chansen att diskutera det här med varandra. Förhoppningsvis finns det saker vi kan enas om.

Moderaternas nya invandringspolitik var något Bieler berörde tillsammans med partikollegan Julia Kronlid i en debattartikel i söndags.

Om Moderaterna verkligen har som genuin ambition att upprätta ett ansvarsfullt system har de en bit kvar. Förhoppningsvis fortsätter de sin nuvarande resa. Frågan är om de, efter åratal av brist på handlingskraft, också har mod att agera.