➤ Initiativet har uppmärksammats i Sverige som ytterligare ett exempel på ett samhälle där tryggheten befinner sig i fritt fall, och under veckan har det även uppmärksammats internationellt.

I Oskarshamn ville polisinspektör Peter Karlsson göra något åt att alltfler svenskar drar sig från att gå ut efter mörkrets inbrott på grund av otrygghet och rädsla för att bli överfallna.

Lösningen blev att anordna en joggingrunda där poliser i full mundering springer med de som annars inte hade vågat sig ut i spåret.

– Vem kunde tro, för fem år sedan, att jag skulle sitta här och berätta det här om Sverige, det är helt otroligt, sa före detta UKIP-ledaren Nigel Farage i sin radioshow som även sänds direkt via Facebook.

Enligt Sveriges Radio har videoklippet fått stor spridning av och inom ”högerextrema grupper som menar att de joggande poliserna i Oskarshamn är ett bevis på hur Sverige blivit allt otryggare – och som målar upp landet som ett skräckexempel på vad som händer när många människor som bor i ett land har olika kulturer”.

LÄS MER: Premiär för polisens nya arbetsuppgift – eskortera motionärer på joggingrundan

Även hos det nationalistiska partiet Lega Nord i Italien används fallet som exempel på priset ett land får betala för mångkulturalism.