Komikerlegenden John Cleese, mest känd för TV-serierna Monty Pythons flygande cirkus och Pang i bygget och filmer som Life of Brian, meddelar att han nu lämnar Storbritannien. Orsaken uppges vara att han fått nog av hemlandets medieklimat, politiska korrekthet och fördummande politiska debatt.

Cleese har tidigare gjort uttalanden om Storbritannien som uppfattats som kontroversiella. För några år sedan rönte det stor uppmärksamhet när komikern anmärkte att London till följd av massinvandring inte längre känns som en engelsk stad.

Några år senare blev det nya rubriker när Cleese som gäst i Bill Mahers TV-show kommenterade diskussionen kring Muhammedkarikatyrer och annan humor med islam och muslimer som målgrupp. Komikern konstaterade att ”visst kan man skämta om islam, men man blir mördad om man gör det”.

Ett år senare blev han brutalt sannspådd då tolv personer dödades och elva skadades i den muslimska terrorattacken mot den franska satirtidningen Charlie Hebdo. Terroristernas motiv var att tidningen skämtat om islam.

Cleese uttalade sig vid samma tillfälle kritiskt om den politiska korrekthet som reglerar vad man får skämta om och inte som han, tvärtemot hur det framställs, menade är nedlåtande genom att den degraderar vissa grupper som ömtåliga och i behov av särskilt skydd.

En av Monty Pythons mest berömda filmer är Life of Brian som driver hejdlöst med kristendomen. Den rönte viss kritik från den anglikanska kyrkans ledare. Men ingen blev mördad.

Cleese har uttalat sitt stöd för Brexit men sagt att han själv avstod från att rösta. Han uppger nu att den låga nivån på Brexit-debatten – framför allt skrämselpropagandan från stanna-sidan – är ett av skälen till den tilltagande besvikelse över Storbritannien som fått honom att ta beslutet att lämna landet.

Ett annat skäl är det brittiska medieklimatet som Cleese menar är under all kritik. I en intervju med BBC nyligen hade komikern med sig ett stapeldiagram som visar att britterna av 33 länder i Europa har det absolut lägsta förtroendet för medierna, en placering som Cleese anser är välförtjänt men alarmerande.

Cleese fasta adress blir från och med november en paradisö i Västindien där han redan sedan tidigare spenderat några vintermånader varje år.