Samhällsnytt kan idag avslöja att Jönköpings bibliotek som har stora sparkrav på sig och måste minska sina öppettider kraftigt har valt att inte skära ned på en del av sin verksamhet – ett kostsamt besök av afghanledaren Khawari. Förutom Khawaris arvode stod biblioteket även för ett arvode för en ”samtalspartner” till henne samt ett säkerhetsarrangemang kring eventet. När Samhällsnytt börjar undersöka omständigheterna sekretessbelägger biblioteket sina utgifter.

Stora sparkrav på Jönköpings bibliotek har lett till att biblioteket öppnar först kl. 13 på tisdagar från och med den 4 februari i år. Övriga vardagar flyttas öppettider från kl. 9 till kl. 10 på morgonen. Även andra bibliotek i kommunen har drabbats av sparbetingen. Det kommunala biblioteket i Norahammar håller numera öppet endast tre dagar i veckan istället för fem som tidigare samtidigt som biblioteket i Taberg har minskat sina öppettider med två timmar i veckan.

Totalt ska Jönköpings bibliotek spara 2,6 miljoner för 2019. Detta är dock inget som hindrar biblioteket att ordna ett kostsamt besök av Fatima Khawari, den kontroversiella ledaren för afghanska ensamkommande, som genomfördes den 23 april. På bibliotekets sida på Facebook annonseras mötet med Khawari på följande sätt:

”Fatemeh Khavari startade en sittstrejk för att stoppa utvisningarna av ensamkommande ungdomar och blev en ledare för tusentals. Om att bygga en folkrörelse av samhällets mest utsatta.”

Väljer att hellre ”inte skära på” Khawaris arvode än behålla öppettider

När Samhällsnytt når Frida Christoffersson, enhetschefen på biblioteket i Jönköping som ligger bakom beslutet, ser hon inget konstigt med att biblioteket i kris bekostar evenemanget.

Ni måste ju minska öppettiderna kraftigt på biblioteket. Hur rimligt är det att satsa så mycket pengar på Fatima Khawaris besök när ni inte har tillräckligt med pengar för er kärnverksamhet?

– Vi ser det som ett vanligt författarbesök.

Men ni betalar ju ett arvode till henne?

– Ja, precis, och det är en del av verksamheten.

Hur vägs det mot att er kärnverksamhet måste reduceras?

– De är två olika budgetar. Vi har inte skurit i programverksamheten.

Är det inte skattebetalarnas pengar i slutändan som ni på biblioteket ska disponera inom ett visst belopp?

– Jaja, så är det. Och vi har valt att inte skära på programverksamheten (där författarbesök ingår – anm.).

Mörkar kostnaderna

När Samhällsnytt försöker att ta reda på de exakta belopp som kommunens skattebetalare fick lägga ut i samband med Khawaris besök väljer enhetschefen att sekretessbelägga uppgifterna. Efter flera mejl och telefonsamtal får vi dock veta att arvodet till henne för en timmes föreläsning blev 7500 kronor – exklusive moms.

Men kostnaderna stannar inte där. För besöket anlitar biblioteket en särskild ”samtalspartner” för Khawari – en journalist från Sveriges Radio:

”Nu har jag hittat en fin samtalspartner till Fatemeh. Sanna Hermansson, journalist på Sveriges radio, är van att leda alla former av samtal och har en varm ton”, skriver biblioteket den 2 november 2018 till Norstedts förlag som hanterar Khawaris besök.

För detta får Hermansson ett arvode på 3044 kronor – exklusive sociala avgifter och moms.

Betalar för 44 böcker av Khawari

Dessutom blir biblioteket varit behjälpligt med att ordna en bokförsäljning av Khawaris självbiografi ”Jag stannar till slutet”. Ifjol avslöjade Samhällsnytt att Khawaris ”självbiografi” egentligen skrevs av vänsterjournalisten Annie Hellqvist anställd vid den vänsterradikala publikationen ETC.

”Vår bokhandlare kan tyvärr inte hjälpa oss med försäljning pga sjukdom, men vi kan ordna försäljning genom bibliotekets kassa och skylta upp snyggt,” erbjuder biblioteket.

Totalt faktureras biblioteket för 30 böcker för försäljning och ytterligare 14 stycken som ska fördelas på biblioteken i Jönköpings kommun.

”Hon talar ju för barn”

Frida Christoffersson menar att besöket inte var politiskt. Däremot har biblioteket bekostat extra säkerhetsarrangemang för eventet, men kostnaden för detta vägrar hon att avslöja:

– Det är sekretessbelagt, meddelar hon till oss via telefon.

Var besöket värt de pengar som ni satsade på det?

– Ja, det tycker jag.

Fatima Khawari är en omdebatterad och kontroversiell person i offentligheten. Vissa menar att hon polariserar samhället. Varför har ni valt att bjuda in just henne?

– Det var inte ett politiskt evenemang, utan det var ju mest mänskliga rättigheter, barnkonventionen, barns rätt i samhället.

Är hon ett barn?

– När hon startade upp detta var hon ett barn. Hon talar ju för barn – för ensamkommande barn.

Mejlväxlingen mellan förlaget Norstedts och Jönköpings bibliotek kan laddas ned och läsas på följande länk (OBS! Maskningen är bibliotekets): Kommunikation mellan Jönköpings bibliotek och andra aktörer inför Fatemeh Kawahris besök