peterson-wallstrom
InrikesUtrikes

Jordan B Peterson svarar på hatiska utspelet från Margot Wallström

Publicerad 11/12/2018
Annons

Den kanadensiske psykologiprofessorn Jordan B Peterson har blivit ett hatobjekt inom vänstern för sin kritik mot bland annat radikalfeminism, identitetspolitik, postmodernism och politisk korrekthet. Nyligen eldade Sveriges utrikesminister Margot Wallström på hatet genom att be Peterson ”krypa tillbaka under den sten han kom ifrån”. Utspelet har kritiserats för att vara oansvarigt och föga statsmannamässigt och nu kommenterar psykologen, författaren och livsstilsgurun själv påhoppet.

Peterson, som är professor och har flera universitetsutbildningar i ryggen, anser att Margot Wallström – som akademiskt endast kan uppvisa svaga betyg från en gymnasiekurs – inte vet vad hon pratar om när hon kritiserar honom, och inte heller varit intresserad av att ta reda på vem han är innan hon for ut i sitt grova påhopp.

– Jag ser inga bevis på att hon vet något alls om vad hon pratade om, säger den internationellt hyllade professorn.

Peterson, som nyligen gästade Sverige, turnerar världen runt och håller föreläsningar för fullsatta salonger. Han är omåttligt populär på Youtube med runt 75 miljoner visningar för sina klipp och hans senaste bok ”12 livsregler. Ett motgift mot kaos” har på kort tid sålts i flera miljoner exemplar.

Retat upp radikalfeminister
En av de saker som retat upp feminister, inklusive den svenska utrikesministern, är att Peterson hävdar – med starkt stöd i vetenskapen – att män och kvinnor generellt är olika beskaffade även psykologiskt och att detta kommer till uttryck i att man gör olika livsval. Det kan handla om utbildning, yrke, hur mycket man vill vara hemma med barnen osv.

Peterson är en varm förespråkare av jämställdhet i bemärkelsen att män och kvinnor ska ges samma möjligheter (equal opportunities). Han är däremot starkt kritisk till den radikalfeminism som idag dominerar debatten – även inom stora delar av borgerligheten – och som med tvångsmedel vill gå vidare och genomdriva samma utfall (equal outcome) när det visar sig att män och kvinnor fortsätter att välja olika givna ett fritt val.

Studie efter studie har visat att skillnaderna i livsval inte minskar utan tvärtom ökar i takt med att samhällen blir mer jämställda ifråga om att ge män och kvinnor samma möjligheter. Detta sticker i ögonen inom delar av feminismen vars målsättning det är att sudda ut könsskillnaderna och – med tvångsmedel som kvotering och lagstiftning om som krävs – skapa ett samhälle där förhållandet 50-50 råder överallt – inom alla yrken, i uttagen föräldraledighet, val av fritidsintressen osv.

Likhetsfeminism motsatsen till frihetlig demokrati
Peterson tillhör dem som menar att ett samhälle där man tvingar fram ett jämställt utfall är uttryck för raka motsatsen till den frigörelse som var den ursprungliga kvinnokampens mål. Att stöpa alla människor i en och samma form har prövats i totalitära samhällen, bland annat kommunistiska diktaturer, med skrämmande resultat och står i motsats till frihetliga demokratiska värden.

Peterson är inte först eller ensam. Däremot har han fått ett enormt genomslag och har en gedigen akademisk kompetens, vilket oroar likhetsfeministerna och har lett till att han utsätts för särskilt mycket hets och hat. I Sverige försökte opinionsbildaren Pär Ström under ett antal år att föra fram samma idéer genom att lansera ”jämställdismen” och utmana den radikala likhetsfeminismen. Han tvingades dock på grund av förföljelse och hat att ge upp och dra sig tillbaka.

LÄS MER: Margot Wallström i utfall mot Jordan B Peterson: ”Kan krypa tillbaka under den sten han kom ifrån”

När det feministiska hatet avancerar från radikala grupper i civilsamhället upp till regeringsnivå – som i det aktuella fallet med utrikesminister Margot Wallström – får problemet en helt annan dignitet. Peterson anser därför att det är angeläget att kommentera Wallströms hätska påhopp.

Han efterlyser hos personer med det ansvar en regeringsföreträdare har en större försiktighet med att lättvindigt förolämpa människor. Man kan också begära att en minister tar reda på något om det hon eller han tänkt uttala sig om, menar Peterson. Wallström fick en inbjudan till Petersons föreläsning men bemödade sig inte med att hörsamma den.

Peterson är övertygad om att den svenska utrikesministern har hämtat sin uppfattning om honom från vad hon läst i media, där rapporteringen är starkt negativt vinklad och producerad av det Peterson kallar ”ideologiskt besatta journalister”.

– Om man är kvinnohatare när man förespråkar mäns och kvinnors lika möjligheter och rätt till fria val, då har vi väldigt olika definitioner av begreppet kvinnohat, slår Peterson fast i en mer allmän reflektion kring den hätska kritik han utsätts för.

Paneldebatt med ”starka kvinnor”
Wallströms utfall mot Peterson skedde i ett panelsamtal i Kulturhuset i Stockholm kring hur kvinnors roll i samhället ska stärkas. Som representanter för sådana starka kvinnor hade man valt att bjuda in sångerskan Robyn, mest känd för att ha sjungit in Skvallerbytta Bing Bång med engelsk text, och Melinda Gates som gifte sig till en förmögenhet när hon som kontorist på Microsoft fick företagets grundare Bill Gates på fall.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1039Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons