I våras dömdes den australiensiske Wikileaks-grundaren Julian Assange till 50 veckors fängelse i London för brott mot borgensvillkor. Brev som han skrivit inifrån fängelset Belmarsh skildrar total isolering och hans tankar inför framtiden – där han riskerar en livstidsfängelse för sin journalistiska verksamhet.

För sju år sedan bröt Assange enligt domstolen i London mot sina borgensvillkor genom att åka till Ecuadors ambassad och söka politisk asyl. Ecuador återkallade dock Assange skyddsstatus i våras efter att en ny president kommit till makten i det sydamerikanska landet.

En begäran om utlämning till USA kom också efter gripandet. Detta innebär att han kan komma att utlämnas till USA efter han suttit av sitt fängelsestraff i London. Där riskerar han att dömas till livstids fängelse för att ha publicerat hemligstämplade dokument – som handlade bland annat om massövervakning och krigsbrott.

LÄS ÄVEN: Julian Assange döms till ett års fängelse av domstol i London

Nästan total isolering

I svarsbreven han skriver till personer som kämpar för att han ska frisläppas berättar han om situationen i sin cell som är 2m x 3.4 meter stor. Han skriver bland annat att han går 1-2 mil i cirklar i cellen varje kväll. Han beskriver frustrerat hur han har minimal kontakt med andra människor.

Jag har isolerats från möjligheten att förbereda mig för att försvara mig: ingen bärbar dator, inget internet, någonsin, ingen dator, inget bibliotek hittills, men även om jag får tillgång till det kommer det att vara bara en halvtimme, tillsammans med alla andra, en gång i veckan.

Bara två besök i månaden och det tar veckor att få någon på samtalslistan och en Catch-22 för att få sin information att säkerhetsskärmas. Då spelas alla samtal in, utom de med advokater, och samtal är max 10 minuter och i en begränsad 30-minutersperiod varje dag där alla fångar tävlar om telefonen.

Och kredit? Bara några pund i veckan och ingen kan ringa in.

Breven håller honom levande

I ett av breven slänger han även en känga mot USA.

Den amerikanska regeringen, eller snarare de beklagliga elementen i den som hatar sanningsfrihet och rättvisa, vill fuska sig in i min utlämning och död, snarare än att låta allmänheten höra sanningen, för vilken jag har vunnit de högsta priserna inom journalistik och har nominerats sju gånger till Nobels fredspris.

Datumstämplingar visar att svarsbreven ibland dröjer i flera månader. Assange konstaterar i ett brev att fängelset lagt undan hans post och inte gett den till honom på tre månader.

I alla sina svarsbrev poängterar Assange hur tacksam han är för att man kämpar för pressfriheten, demokratin och hans liv. Han skriver att de stöttande breven håller honom levande då han befinner sig i mentalt mörker. På baksidan av ett brev har han antecknat morsekoden för SOS:

”Tack, Ana. Att veta att du är därute och kämpar för mig håller mig levande i denna djupa isolering”, skriver Assange i ett av breven.

De som vill stötta Assange med ett brev kan posta det till: Mr Julian Assange – A9379AY, HMP Belmarsh, Western way, London, SE28 0EB

På baksidan av kuvertet måste du skriva ditt eget namn och adress. Annars levereras inte brevet till Assange.