kanada-graf
Utrikes

Kanadas ekonomi tvärstannar – ekonomerna tagna på sängen

Publicerad 3/12/2019
Annons

Kanadas ekonomi har bromsat in kraftigt och i princip tvärstannat. Det rapporterar Finacial Post som också skriver att inga bedömare i landet förutsett detta.

Data som nu strömmar in om Kanadas ekonomiska utveckling avslöjar en betydligt dystrare bild än vad någon förväntat sig. Det sista kvartalet 2018 stagnerade landets ekonomi så gott som helt. Den kraftiga inbromsningen reser frågor om Kanadas ekonomiska hälsotillstånd mer generellt.

Ekonomin växte under det fjärde kvartalet med endast 0,1 procent. Siffran rapporterades av statistikinstitutet Statistics Canada i fredags. Det är den sämsta tillväxtsiffran för ett kvartal på flera år och en kraftig nedgång jämfört med kvartalet innan då tillväxten var två procent.

Ekonomer hade förutspått en viss nedgång under det sista kvartalet till följd av sjunkande oljepriser, men inte i närheten av det tvärstopp man nu kan konstatera. Inbromsningen sträcker sig dessutom långt utanför energisektorn, så oljepriset kan inte användas som mer än en delförklaring.

Det man kan se är att den privata konsumtionen gick ned, liksom husmarknaden. Även investeringarna minskade kraftigt. Hushållens efterfrågan var den lägsta sedan 2015.

Det som räddat ekonomin från att slå över i minussiffror är en ackumulering av företagens tillgångar till följd av en ökad lagerhållning.

Siffrorna indikerar enligt bedömare att det råder en förhöjd osäkerhet bland såväl konsumenter som företag kring bland annat det högre ränteläget, potentiella handelskrig och farhågor gällande oljesektorn. Den stora frågan bedömare ställer sig är vad siffrorna säger om landets ekonomi mer allmänt – föreligger det mer djupliggande problem eller kan man snabbt återhämta sig.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
829Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons