Redan två dagar efter lanseringen av låten Fake Woke, av den kanadensiske rapparen och producenten Tom MacDonald, nådde den iTunes förstaplats i USA med över en miljon spelningar. Kort senare hade även videon nått Youtubes förstaplats. Efter bara fyra dagar hade videon setts över 3 miljoner gånger.

Tom Macdonalds texter uppfattas av vissa som kontroversiella. I låten Fake Woke gör han narr av hyckleriet bakom både cancel- och woke-kulturen, som på senare år har dikterat samhällsdebatten.

Att vara ”woke” betyder att man är vänsterorienterat medveten om och engagerad i frågor gällande ras och social rättvisa. Att vara påläst om skillnaden mellan ”könsidentitet” och ”könsuttryck” är woke. Att som polis, knäböja inför en BLM-demonstration är jättewoke.

Definierande för woke-kulturen är en intolerans för andra åsikter, vilken ofta tar sig uttryck i krav på censur. MacDonald menar att detta gör att många av de som anser sig vara woke är hycklare. Han vänder sig även mot den arvssynd som Black Lives Matter-rörelsen menar att alla vita lever med.

”Cancel culture runs the world now, the planet went crazy / Label everything we say as homophobic or racist / If you’re white, then you’re privileged and guilty by association”

Macdonalds framgångar har nu triggat just det beteende som låten avhandlar. I sociala medier pekas artisten ut som rasist och somliga försöker få bort honom från topplistorna.

Säger det andra bara tänker

Till de som under ledning av Black Lives Matter krävt att polisen ska avfinansieras säger Macdonald att polisen redan är både underfinansierad och överarbetad. ”Beställ mat och ring polisen, vem tror du når dig först?”, rappar han.

I låten pekar han även ut det faktum att många stora artister idag i första hand är levande reklampelare. De marknadsför allt från märkeskläder och bilar till beroendeframkallande mediciner.

Själv säger sig MacDonald vara helt oberoende. Han producerar musiken själv och har varken manager, publicist, pr-team eller sponsorer som kan begränsa hur han uttrycker sig eller vad han säger.

I en intervju med Fox News säger MacDonald att anledningen till låtens popularitet är att han är beredd att skrika det andra inte vågar yppa.

Se videon nedan, Tom MacDonald – Fake Woke