37-årige Saad Hamad kom som asylsökare till Sverige från Irak 2010. Bara några dagar efter ankomsten gifte han sig med en kvinna med invandrarbakgrund som hade barn från ett tidigare äktenskap. Hamad – som kandiderade för Socialdemokraterna i kommunvalet i Tierp i höstas – döms nu för en lång rad våldtäkter, sexuella övergrepp och sexuella ofredanden mot ett av kvinnans barn, en dotter som när övergreppen började var 9 år gammal.

Övergreppen ska enligt domen sedan ha pågått under flera år och innefattat såväl orala, som vaginala och anala våldtäkter. Till slut uppdagades alltsammans och Hamad greps, häktades och ställdes inför rätta vid Uppsala tingsrätt.

Den 29 mars föll domen och påföljden blev 3 år och 6 månaders fängelse för sammanlagt 12 åtalspunkter. Hamad döms även att betala ett skadestånd till flickan på 250 000 kronor. Hamad har nekat till anklagelserna.

Inte samma värderingar hemma som i politiken
Utåt visade Hamad en välartad fasad och engagerade sig politiskt i Socialdemokraterna, ett parti för vilket han också kandiderade till kommunfullmäktige i Tierp 2018. Bakom hemmets stängda dörrar var Hamad emellertid en helt annan man.

Vid sidan av de systematiska sexuella övergreppen mot den minderåriga styvdottern uppvisade Hamad också värderingar som inte rimmar med de socialdemokratiska. Han beskrivs i domen ha en kvinnosyn präglad av arabiskt hederstänkande där det bland annat var viktigt att kvinnor är oskuld när de gifter sig och han har varit hårt kontrollerande mot både hustrun och dottern.

Mindre attraktiv för övergrepp när hon blev anorektisk
Dottern som varit duktig i skolan drabbades till följd av det hon utsattes för av Hamad för psykiska problem och anorektiska ätstörningar. Hon beskriver dock att den kraftiga viktminskning som störningarna resulterade i förde det goda med sig att hon förlorade sina kvinnliga former och att Hamad under den perioden var mindre intresserad av att våldta henne.

Dottern är numera placerad i ett familjehem. Enligt domen har mamman valt att fortsätta vara gift med Hamad trots de begångna gärningarna.

Kände inte till uppgifterna
Börje Wennberg som sitter i S valberedning uppger till Samhällsnytt att man inte kände till något av det som nu framkommit när Hamad godkändes som kandidat till kommunfullmäktige i Tierp. Uppgifterna blev kända för partiet först i början av året i samband med att Hamad häktades.

– Han har ingen framtid inom vårt parti och kommer att uteslutas, förklarar Wennberg.

Hur långt man kommit i uteslutningsärendet är dock oklart. Wennberg kan heller inte förklara hur det kommer sig att Hamad är upptagen på valsedeln som 30 år gammal samtidigt som hans ålder enligt rättshandlingarna är 37 år.