2 000 migranter uppges ha deltagit i upploppet som enligt uppgift utlösts av några ”kränkande ord om profeten Mohammed”.

Upploppet skedde i torsdags vid mottagningscentret Blažuju, i närheten av Bosnien-Hercegovinas huvudstad Sarajevo. Ett bråk mellan två grupper migranter ledde till slagsmål. När polis anlände urartade det hela istället i våldsamt upplopp.

LÄS ÄVEN: Stort bråk mellan migrantgrupper i Bosnien och Hercegovina

Enligt Politikstube uppges orsaken vara ”kränkande ord om profeten Mohammed”. Om det var polis, hjälparbetare eller ickemuslimska migranter som yppat orden framgår inte i rapporteringen. Dock pekas en iranier ut som den person som startade våldsamheterna.

Attackerar polisen med stenar

En videoupptagning från kaoset visar ett regn av stenar som kastas mot polisen av de upprörda massorna.

Senare anlände kravallutrustad polis och försökte ta kontroll över situationen.

Slobodan Ujić, direktör vid myndigheten för utlänningsfrågor uppger att den iranier som startade bråket kommer att utvisas och att fem andra migranter har flyttats till ett annat läger, i östra Sarajevo. Siffran kan dock komma att höjas efter vidare brottsutredning, skriver Oslobodenje.

Inrikesminister Admir Katica uppger att polisen nu vidtar åtgärder för att öka säkerheten i och omkring lägret för att skydda landets medborgare.

LÄS ÄVEN: 3-årig flicka våldtagen i grekiskt migrantläger

Två poliser och en hjälparbetare skadades

Två polismän och en anställd vid International Organization for Migration (IOM) skadades efter att ha attackerats av de våldsamma massorna. Dessutom förstördes hela 26 fordon, varav flera polisbilar, lokaler och utrustning, uppger RTV BN.

Mottagningscentret i Blažuju drivs av IOM, en mellanstatlig organisation som i sammarbetarbete med FN koordinerar global migration. Lägret, som uppges vara tillfälligt, har sovplats till 1 400 migranter. Enligt inrikesministern huserar dock lägret nu över 3 500 personer, skriver HMS.

LÄS ÄVEN: Grekiskt migrantläger i lågor var hämndattack: ”Jag hatar Europa”

Eldhärjades tidigare i månaden

I början av året eldhärjades delar av lägret efter att någon satt ett tält i brand, skriver Slobodna Evropa. Enligt Nezavisne brann minst en byggnad ner innan brandkåren lyckades släcka elden. Ingen människa uppges ha kommit till skada vid det tillfället.