Sydafrika är på gränsen till kollaps mitt i rullande strömavbrott och varningar om att ett utslaget elnät kan leda till massupplopp i omfattningen av ett inbördeskrig. Västerländska ambassader har rekommenderat sina medborgare i landet att fylla på med mat och vatten för flera dagar och att vara i hög beredskap under långa strömavbrott som sveper över landet.

Sydafrikas president Cyril Ramaphosa utropade ett nationellt katastroftillstånd den 9 februari som svar på den rekordstora elbristen, som har gjort att det statligt ägda kraftbolaget Eskom genomfört rullande strömavbrott – kallat ”load shedding” – som varat i upp till tolv timmar i vissa fall.

LÄS ÄVEN: Sydafrika på randen till nationellt sammanbrott

Varningar har även gjorts för att strömavbrotten kan påverka och öka kriminaliteten med massplundring och civila oroligheter liknande ett inbördeskrig. Vid ett totalt sammanbrott av elnätet uppskattar man tiden för en omstart upp till 14 dagar.

I en lång Twitter-tråd som fått stor uppmärksamhet hävdar en grannskapsvolontär med medborgarrättsgruppen AfriForum att Sydafrika “har kollapsat”.

https://twitter.com/k9_reaper/status/1629707623481110528

“Vi ser en ökning av samordnade attacker mot vatten-, el- och kommunikationsinfrastruktur”, skriver han.

”Plundring är inte längre bara en vardag, utan blir också nu mer strukturerad med gerillaplanering inblandad. Våra vägar finns inte längre. Allt som är statligt faller sönder. Polis-, brand- och sjukhusresurser för staten finns inte och sönderfaller också sakta.”

Värre än Ukraina

Han konstaterar samtidigt att landets mordfrekvens är högre än dödstalen i Ukraina.

”Högre än en aktiv krigszon. Hundratals våldtäkter om dagen, tusentals kidnappningar varje månad, 90 kapningar om dagen. Bönder som mördas som flugor på de mest brutala sätt man kan tänka sig.”

Endast provinsen Western Cape beskrivs som någorlunda välskött, och anledningen till detta sägs vara för att det inte styrs av ANC medan “alla andra provinser faller isär”.

Grov korruption

Mitt i krisen gav den avgående verkställande direktören för Eskom – som överlevde ett misstänkt cyanidförgiftningsförsök i december – förra veckan en intervju där han beskrev omfattningen av den korruption som plågar allmännyttan.

Hans sista dag skulle vara den 31 mars, men han avgick med omedelbar verkan den 22 februari efter att ha påstått att en icke namngiven hög parlamentsledamot i det regerande ANC-partiet var inblandad i systemisk korruption i Eskom.

Han sa att hans “grova uppskattning” var att omkring en miljard rand ($81 miljoner) stals på Eskom varje månad.

LÄS ÄVEN: Våg av rasistiska mord mot lantbrukare i Sydafrika