Situationen på linje 179 mellan Vällingby och Sollentuna i Stockholm beskrivs som värre än någonsin. Tillsammans med polisen och fler ordningsvakter drar SL nu igång en kontrolloffensiv.

Hot, våld, trängsel och många plankare. Problemen på linje 179 har pågått under en längre tid men ska nu vara värre än någonsin. Linjen passerar bland annat Kista, Rinkeby och Tensta och det är mellan de stationerna problemen brukar uppstå, framför allt vid Kista busstorg som ligger i anslutning till Kista galleria.

– Kista busstorg är en hotspot för plankning, hot, våld och arbetsmiljöproblem för våra förare, framför allt på linje 179, och har varit det under en väldigt lång tid. Det har blivit värre under och efter pandemin och vi står handfallna, det är en rent utsagt fruktansvärd situation, säger Kenny Bungss, säkerhetsdirektör på Arriva, till Mitt i.

Enligt bussoperatören Arrivas egna mätningar plankar nästan var tredje person, eller 27 procent, som går på linjen i Kista. Det så kallade normalläget för plankande i Arrivas busstrafik ligger på 1,6 procent.

– Det har blivit som en kultur bland många att bara trycka sig på genom bakdörrarna vid just Kista. Framför allt är det unga män och ungdomar i grupp som bryter mot reglerna. När våra bussförare försöker agera blir männen eller ungdomarna ofta hotfulla. Det är en väldigt ansträngd arbetsmiljö, säger Kenny Bungss, och fortsätter:

– Vi har försökt tillsätta kundvärdar som kan ge service och säkra intäkter, men de blir också hotade och utsatta.

Skyddsstopp

För några år sen blev situationen så pass illa att man införde skyddsstopp på linjen och vissa av de anställda har vägrat gå tillbaka till jobbet. Chaufförer och värdar beskriver det som att anarki stundtals råder.

Efter de omfattande problemen ska SL nu dra igång en kontrolloffensiv vilket innebär innebär tätare biljettkontroller och fler ordningsvakter. Polisen kommer även att vara med.