Hovrätten för västra Sverige river upp en dom i Göteborgs tingsrätt där en 19-årig yngling i februari friades från grovt vapenbrott i form av innehav av en skarpladdad revolver.

När polisen anlände till platsen för ungdomsgängets storbråk i den ’utsatta’ Göteborgsstadsdelen Biskopsgården fann Mohamed för gott att göra sig av med revolvern han hade på sig. Två polismän såg dock när Mohamed kastade in vapnet i ett buskage.

Tingsrätten ansåg att det fanns en möjlighet att Mohamed kastat in något annat, exempelvis en pinne eller flaska, eller inte kastat något alls, och att vapnet legat där sedan tidigare. Domstolen friade honom därför för åtalspunkten grovt vapenbrott.

Hovrätten är inte lika generös och dömer nu 19-årige Mohamed Shiek Muhiadin till fängelse i ett och ett halvt år.

I tingsrätten kom Mohamed undan med ungdomstjänst för det narkotikabrott han också stod åtalad för, men hovrätten ändrar alltså påföljden till fängelse. Man ser allvarligt på att revolvern dels var skarpladdad, dels att Mohamed var påverkad av narkotika (kokain) när han hanterade den och dels att vapnet tagits med till en plats för ett större gängbråk.

Hovrätten menar att straffvärdet bör hamna en bit ovanför minimipåföljden för grovt vapenbrott som är två års fängelse. Detta dels på grund av de omständigheter som nämnts ovan men också därför att Mohamed dömdes för ett annat grovt vapenbrott så sent som för ett år sedan. Han klarade sig då undan med några veckors ungdomstjänst och vård i socialtjänstens regi.

Samtidigt resonerar man att Mohamed bör ges strafflindring för sin låga ålder – han var 18 år gammal när brottet begicks. Påföljden sätts därför ned till ett och ett halvt års fängelse. Mohamed ska sitta häktad fram till dess straffet börjar avtjänas.