På söndagen meddelade Liberalerna att man sätter en tidsfrist på ett beslut om hur avfallet från kärnkraften ska slutförvaras, och på måndagen får partiet stöd från Kristdemokraterna.

Om inte regeringen fattat beslut om hur kärnavfallet ska slutförvaras innan Lucia avser Liberalerna tillsammans med Kristdemokraterna försöka få till stånd ett misstroende mot miljöminister Annika Strandhäll (S).

LÄS ÄVEN: Strandhäll rasar över att ”kreti och pleti” fick se hennes hus

– Vi avser att medverka till en misstroendeförklaring som riktas mot miljö- och klimatminister om det inte kommer något beslut innan lucia, säger partiledare Nyamko Sabuni (L) till statsradion.

Regeringen har under flera år handlagt frågan om hur kärnavfallet ska slutförvaras men besked har dröjt. I förra veckan påstod den nya miljöministern Annika Strandhäll (S) att ett beslut snart kommer.

Bolund: ”Farligt”

Före detta miljöminister Per Bolund (MP), som tills nyligen ansvarade för frågan, tycker att det är alldeles för tidigt.

– Jag tycker det är olyckligt och farligt om man forcerar fram ett beslut av politiska skäl när det ändå är Sveriges viktigaste och absolut största miljöärende någonsin, säger han.

LÄS ÄVEN: Efter ”blåbrun” budget – MP lämnar regeringen

Samtidigt ska det enligt uppgift troligen inte vara möjligt av praktiska skäl att fatta ett formellt beslut förrän efter årsskiftet. Trots detta kvarstår hotet om misstroende.