Anhängare av Media Watchdogs of Sweden (Mewas) är starkt kritiska till det statliga drev som gruppen utsatts för. Keith Begg, gruppens grundare, säger att han nu kommer lämna Sverige på grund av trakasserier som drevet gett upphov till. Både statsradion och Folkhälsomyndigheten har deltagit i drevet.
– Det är av säkerhetsskäl, säger han till Samhällsnytt.

Det var i tisdags förra veckan som Sveriges Radio sände ett radioinslag om en ”dold facebookgrupp” som påstods ”oroa experter”. Gruppen, som kallar sig Media Watchdogs of Sweden (Mewas), utgörs av ett par hundra personer; läkare, forskare, opinionsbildare och engagerad allmänhet, som är kritiska mot Sveriges coronastrategi.

I ett flertal inslag i statsradion anklagades gruppen i starka ordalag för att ägna sig åt ”informationspåverkan” och ”påverkanskampanjer”. Det antyddes att de ingått i en komplott med ”främmande makt” för att ”skada Sveriges rykte”. I inlägg i sociala medier som bland annat spreds av Folkhälsomyndigheten hävdades till och med att Mewas genom sin kritik utgör ”ett hot mot demokratin”.

Folkhällsomyndigheten spred inlägg i sociala medier där Mewas pekas ut som ”ett hot mot demokratin”. Bild: Twitter

Radioinslaget har delats tusentals gånger på Facebook, Twitter och i andra sociala medier. Och det hätska tonläget i statsradion har fått konsekvenser för Keith Begg, Mewas grundare, som inte längre känner sig säker i Sverige. I fredags fick han ett hotfullt brev med posten där han anklagas för att vara en ”förrädisk slyna” som bidrar till ”ett toxiskt samtalsklimat” och en ”extremt farlig radikalisering”.

Jag har absolut ingen aning vem som skickat det, säger han till Samhällsnytt om brevet.

Under förra veckan blev han dessutom terroriserad via telefonen av någon som ringde flera gånger under natten från ett dolt nummer.

– Under två dagar, från det att artikeln publicerades, ringde det till min telefon, varje halvtimme eller med 45 minuters mellanrum, från ett dolt nummer från klockan tre eller fyra på morgonen, och sedan hela dagen, berättar Keith.

– På nätet har jag kallats för nazist, för en förrädare, jag har anklagats för att hata Sverige och en influencer tyckte att jag skulle deporteras.

Uppger att flera forskare har lämnat Sverige efter statsradions uthängning

Nu har Keith Begg beslutat sig för att lämna Sverige och flytta tillbaka till hemlandet Irland.

– Med hjälp från den irländska ambassaden kommer jag av säkerhetsskäl lämna Sverige, berättar han.

Keith Begg säger också att han inte är den enda coronakritikern som lämnat Sverige på grund av att han inte längre känner sig trygg här.

– Jag vet om en forskare som flyttat tillbaka till Belgien, en annan har flyttat tillbaka till USA, säger Keith Begg.

”Jag är vänster”

Keith Begg har tidigare jobbat i flera år för människorättsorganisationen Civil rights defenders, som har sitt huvudkontor i Stockholm. Han brinner för frågor som har med mänskliga rättigheter att göra, och säger att det är vad Mewas handlar om.

– Vi står upp emot brott mot mänskliga rättigheter som begåtts mot svenskarna, säger han.

– Jag är så förvirrad i Sverige. Jag brukar kalla mig själv vänster, men det verkar som att här uppfattas vänster som höger utifrån de reaktioner jag får.

Keith skräms av den svenska coronadebatten där det hela tiden fokuseras på kritikernas ”ton” och där sakfrågorna glöms bort. Han tar barnläkaren Jonas Ludvigsson som exempel, som av en professor som är aktiv i Mewas anklagats för att vara ”sjuk i huvudet”.

– Jonas Ludvigsson har skrivit under Great Barrington-deklarationen, som förespråkar flockimmunitet genom att sprida infektionen. Han förespråkar att använda barn för att sprida viruset i samhället och han förespråkar att barn inte ska använda munskydd, påpekar Keith Begg.

– Att kalla någon sjuk i huvudet… På Irland hade de blivit kallade för något mycket värre. De hade kallats alla möjliga tillmälen. Att kalla någon sjuk i huvudet, som förespråkar så katastrofala metoder…

– Vi har genomlidit ett år av lögner, datamanipulation, propaganda från den svenska staten, är det då inte normalt för en vanlig människa att känna sig frustrerad, att känna sig arg, att känna sig irriterad? undrar Keith retoriskt.

Keith Begg säger också att situationen i Sverige är upp och ned där personer i maktposition av media utmålas som offer, och deras kritiker ur allmänheten som konspirerande förövare.

– Svenska statsradion, Folkhälsomyndigheten och experter som rättar in sig i myndighetens led, låtsas vara offer. De säger att de utsätts för hat och trakasserier. Men de ingår i maktstrukturen och deras beslut har varit katastrofala, menar Keith Begg.

Eric Hammarstrand. Foto: Facebook/Privat

Eric Hammarstrand är svårt funktionshindrad och i behov av assistans dygnet runt. Han är en av dem som gått ut i sociala medier för att visa Mewas sitt stöd efter drevet mot gruppen. Eric berättar för Samhällsnytt att han i början av förra året tillhörde dem som litade på att regeringen, Folkhälsomyndigheten och statsepidemiolog Anders Tegnell hade kontroll på situationen. Han trodde att de vidtog de åtgärder som krävdes för att förhindra att viruset skulle nå Sverige.

– När Tegnell sade att det här kommer inte komma till Sverige, då tänkte jag att han vet väl, det är hans jobb, berättar Eric.

– Sedan märkte man att de testade inte folk i Sverige. I resten av världen testade man och satte folk i karantän, de hade inresekarantän, och Tegnell sade att det behövs inte och att det är onödigt.

Eric Hammarstrand blev allt mer kritisk till den svenska strategin och började ifrågasätta att den skulle fungera.

– Det är klart viruset kommer hit om vi inte försöker stoppa det, säger han.

Eric är noga med att påpeka att han inte tror sig veta bättre än Tegnell eller andra experter, men att det är viktigt att våga ifrågasätta auktoriteter. I synnerhet när de väljer en annan strategi än andra länder gör.

– Man måste våga ifrågasätta när Sverige gör annorlunda än resten av världen, säger han.

Aktiv vänsterpartist

Innan coronapandemin bröt ut var Eric Hammarstrand aktiv i Vänsterpartiet. Nu är han starkt kritisk mot det egna partiets hantering av pandemin.

– De som drabbats hårdast är de som bor i förorter, rasifierade, socioekonomiskt svaga grupper och vi som är funktionshindrade, säger han.

– Men jag tycker att Vänsterpartiet beter sig som högerextrema idioter. De låter precis som Trumpanhängare, att det här bara är en influensa. Medan resten av världens socialister vill ha smittskydd.

Den uttalade svenska strategin har handlat om att ”skydda riskgrupper”, samtidigt som den så kallade ”kurvan” ska plattas ut. Det vill säga, tillåta begränsad spridning av viruset bland i synnerhet unga och friska människor till dess flockimmunitet uppnåtts. Men det är en omöjlig strategi, menar Eric, eftersom det inte går att isolera riskgrupperna.

– Om du är i riskgrupp har du ofta sjukhusbesök, du har personlig assistans, du har hemtjänst, det är omöjligt att isolera sig. Vi är beroende av att samhället kollektivt trycker ner smittan så mycket som möjligt, säger han.

Eric har nio olika assistenter som hjälper honom med hans vardag, och han såg själv till att de vidtog skyddsåtgärder för att minimera risken att han skulle smittas.

– Jag har tvingat mina assistenter att använda munskydd hela tiden och jag har även köpt in snabbtester så att de testar sig hemma. Tack vare det kanske jag lever idag, berättar han.

– Jag litar inte på ett jävlaste enda ord av vad Folkhälsomyndigheten säger, säger Eric Hammarstrand.

FHM:s presschef före detta psyops officer i Lybien – försvarar tweeten

Folkhälsomyndighetens presschef heter Christer Janson. Han arbetade under början av 2000-talet som journalist på Sveriges Radio och Sveriges Television. 2011 slutade han arbeta för statstelevisionen och fick istället jobb på Nato där han jobbade med ”Psychological Operations” under militäralliansens insats ”Operation Unified Protector” i Lybien 2011. Därefter fortsatte han arbeta för Försvarsmaktens psyopsförband innan han fick jobb på Smittskyddsinsititutet, numera känt som Folkhälsomyndigheten.

I ett mejl till Samhällsnytt försvarar Christer Janson att myndigheten delat ett inlägg på Twitter där Mewas pekas ut som ”ett hot mot demokratin”.

”Jag har läst på vad den här gruppen som Ekot beskriver gjort och det handlar bland annat om trakasserier mot läkare eller forskare som inte följer deras åsikter. Enligt vår rutin är det viktigt att vi går ut aktivt och agerar snabbt och tydligt när det (inom vårt kunskapsområde) handlar om trakasserier, antagonistiskt eller uppenbart medvetet falska påståenden för att skada andra människor. Där har vi ett stort ansvar”, skriver han i mejlet som fortsätter:

”Det som lyfts fram i den tweet vi retweetade är allvarligt om trakasserier av forskare och journalister och ekots granskning kan mycket troligt visa på försök till påverkan. Vi som berörd myndighet har ett ansvar att påtala, bevaka och möta det som kan vara informationspåverkan. Därför är det viktigt att vi kommunicerar i sociala- och redaktionella medier om detta. Det går inte att följa en mall hur vi ska agera så man kan såklart diskutera vad som är lämpligast vid varje tillfälle. Om det är ett hot mot demokratin med trakasserier mot journalister, forskare och andra kan man ju också diskutera från fall till fall. Men risken finns anser jag.”

Gillade du den här artikeln?

Donera då en slant till tidningen. Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.

Du kan swisha 123 083 3350, fylla i formuläret nedan eller klicka här för övriga alternativ.