Hundratals inofficiella kristna ”hemkyrkor” stängs ned och deras präster kastas i fängelse. Övervakningen och kontrollen av kristna ökar. Det är verkligheten i Kina idag.

Den återupptagna religiösa förföljelsen inbegriper även en ny statskontrollerad översättning av Bibeln i syfte att etablera en ”korrekt förståelse” av skrifterna. Människor interneras i läger där de tvingas avsäga sig sin tro eller bestraffas. Pekings religiösa räder har beskrivits som de värsta sedan ordförande Mao lovade att utrota religionen.

Juridikprofessor Eva Pils vid King’s College i London förklarar situationen i ett uttalande till The Observer:

”För tio år sedan kunde vi säga att partiet inte var särskilt intresserat av vad människor hade för trosuppfattning. Xi Jinpings strategi är betydligt mer integritetskränkande och det är på sätt och vis en återgång till Mao-erans försök att kontrollera medborgarnas känslor och tankar.”

I december arresterade 100 medlemmar i Early Rain Convent Church i Chengdu, 25 av dem är fortfarande frihetsberövade. Pastor Wang Yi och hans fru Jiang Rong fängslades anklagade för ”subversiv uppvigling”, ett brott för vilket de kan dömas till 15 års fängelse.

Mr Wangs mor och hans lille son har satts under sträng bevakning. Andra har beordrats att lämna staden.

I november, stängdes Guangzhou Bible Reformed Church för andra gången på tre månader. Kyrkans pastor, Huang Xiaoning, sa:

”Det kinesiska partiet vill vara Kinas gud och det kinesiska folket. Men enligt Bibeln är det bara Gud som kan vara Gud. Regimen fruktar kyrkorna.”

Nedslagen tros ha sitt ursprung i partiets oro över det ökande antalet kristna och misstanken att det finns kopplingar mellan kyrkorna och västvärlden. Det finns åtminstone 60 miljoner kristna i Kina. De finns i såväl städerna som på landsbygden.

Kyrkor som Early Rain Church ses av den kinesiska staten som upproriska och försvarare av familjer till de som dog i massakern på Himmelska fridens torg 1989 och i Sichuan-jordbävningen 2008, dödsfall som många kritiker menar orsakades av övervåld respektive statliga fuskbyggen. En medlem sa:

”Early Rain Church tillhör de få som vågar reagera på vad som är fel i samhället. De flesta kyrkor törs inte tala om de här sakerna, men här följer vi Bibeln strikt och duckar inte för någonting.”

I ett uttalande undertecknat av 500 ledare för hemkyrkor i november berättades om hur myndigheterna avlägsnat kors från byggnader, tvingat kyrkor att hänga upp den kinesiska flaggan och sjunga patriotiska sånger och förbjudit minderåriga att delta i gudstjänster.

Mindre än en vecka efter massarresteringarn av Early Rain-kyrkans medlemmar, slog polisen till mot en söndagsskola för barn i en kyrka i Guangzhou. En Zion-kyrka i Peking med 1500 medlemmar har bannlysts efter att pastorn vägra installera kameraövervakning.

Lian Xi, professor vid Duke University i North Carolina, som intresserar sig för kristendom i det moderna Kina sa:

”Myndigheterna har orkestrerat en kampanj för att ’syndförklara’ kristendomen och förvandla den till domesticerad religion som går partiets ärenden. Människor har insett kristendomens politiska potential som en kraft för förändring. Det som gör de styrande nervösa är kristendomens anspråk på universella rättigheter och värden.”