När polispatrullen i november förra året efter larm om lägenhetsbråk rycker ut till lägenheten i Lund möts de av en syn som de sett många gånger tidigare vid utkommendering till någon av stadens knarkarkvartar. Skillnaden denna gång är att bostadsinnehavaren är kirurg på Skånes universitetssjukhus (Sus) där han dagligen står och opererar patienter – påverkad av heroin.

Polisen beskriver i sin rapport 32-årige Allan Dagstans och 26-årige flickvännen Marnas McGhees bostad som ”fullkomlig misär”. I röran hittade man stora mängder heroin till ett värde av närmare 100 000 kronor. Båda greps misstänkta för grovt narkotikabrott och Allan även för misshandel. Nu väcks åtal.

LÄS ÄVEN: Kirurg på Danderyds sjukhus: ”Ångesten när man röker gräs och väntar på effekten”

I förhör medger Allan att han och flickvännen har ett djupt narkotikamissbruk, att kokain det länge var favoritdrogen men att den senare bytts mot heroin. Han säger också att knarkandet eskalerat från om med våren 2022 och fram till gripandet i november.

Bilder tagna av polisen i Allan Dagstans bostad:

Lång historik av misskötsel

Samtidigt som Allan dagligen missbrukat heroin har han som kirurg stått på prestigefyllda Skånes universitetssjukhus och opererat intet ont anande patienter. Dessa har inte fått veta vad sjukhusledningen redan kände till – att Allan fått en lång rad klagomål från kollegor om hur han skötte sitt jobb och att något inte stod rätt till. Misstankar om missbruk fanns.

Redan när Allan anställdes fanns tydliga indikationer på att han kunde vara olämplig. Med sig från sin tidigare anställning på sjukhuset i Falun hade han en rad anmärkningar om misskötsel av jobbet och farhågor om, då främst stora mängder alkohol.

Men där tyckte sjukhusledningen att ett miljöombyte till Skåne kanske skulle hjälpa och att man ”gärna ville ge Allan en andra chans”. Det höll ledningen på Sus med om. Inga patienter som lades under Allan kniv fick däremot veta att de ingick i ett sådan rehabiliteringsexperiment. Utfallet blev heller inte som man hoppats på.

Under det dryga år han arbetade på Sus innan polisens misshandels- och knarktillslag blev han uppkallad hela 31 gånger till ledningen för reprimander om hur han misskött sig. Vid ett tillfälle hade en städerska hittat honom så omtöcknad av knark på arbetsplatsen att han knappt gick att väcka. Han har också fått formella varningar.

Har fortfarande kvar sin anställning

Allan har trots gripande och åtal fortfarande kvar sin anställning på sjukhuset. Han är bara tills vidare avstängd från att operera. Vid sidan av åtalet har Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) inlett en utredning. Åtminstone 14 patienter misstänker tillsynsmyndigheten att Allan opererat under knarkets inflytande.

Men siffran kan vara väsentligt högre, han är under perioden noterad för att ha utfört 178 operationer. Starkast bevisning finns för tre journätter som Allan arbetat under den period då han själv erkänt att han var knarkpåverkad varje dag.

Det finns också uppgifter om patienter som Allan opererat där allvarliga komplikationer tillstött efter enkla operationer som normalt inte medför några sådana risker.

På Sus uppger ledningen idag att man ”ångrar” att man godkände honom för anställning som kirurg. En av cheferna säger sig ”bestört” över vad som framkommit i brottsutredningen. Det handlar inte bara om misskötsel på jobbet – redan under läkarutbildningen höjdes röda varningsflaggor om att Allan inte var lämplig att utöva yrket.

Formellt har Allan varken förnekat eller bekräftat att han stått vid operationsbordet med heroin i kroppen. Flickvännen Marna har i polisförhör dock intygat att hon regelbundet levererat knark till Allan på arbetsplatsen.

Kan få behålla läkarlegitimationen

I den pågående rättegången har Allan däremot erkänt grovt narkotikabrott relaterat till polistillslaget i bostaden. Han förnekar däremot misshandel av flickvännen Marna som han också står åtalad för. Även Marna erkänner de narkotikabrott hon står åtalad för. Dom väntas meddelad på måndag.

Om Allan fälls kan han bli av med sin läkarlegitimation men han kan också få behålla den. Det är emellertid inte något som tingsrätten avgör. Det beslutas i så fall separat av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (Hsan) och Socialstyrelsen.

LÄS ÄVEN: Läkarna hånar och hänger ut sina patienter i chatt
LÄS ÄVEN: Knarkläkaren får jobba kvar på Danderyds sjukhus