Uppgifterna på tisdagen om att landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) kan komma att avgå för att återta sin ordinarie plats i riksdagen, för att på så sätt säkerställa att Stefan Löfven får det antal röster som krävs i en eventuell statsministeromröstning, visade sig stämma.

Sara Heikkinen Breitholtz (S) som varit sjukskriven sedan i december i fjol, och misstänks för grovt rattfylleri, är ersättare i riksdagen för landsbygdsminister Jennie Nilsson. Sedan olyckan ska hon vara omöjlig att få kontakt med och har inte närvarat i riksdagen sen ett halvår tillbaka.

LÄS ÄVEN: UPPGIFTER: Löfvens sista ryckningar – försöker ersätta knarksmitaren

Nu avgår Nilsson för att återta sin sin riksdagsplats. Detta görs för att i det parlamentariska läge som råder kan en enskild ledamot fälla den avgörande rösten och man vill inte riskera att Stefan Löfven skulle kunna förlora en statsministeromröstning. Som det ser ut i dagsläget samlar Ulf Kristersson 174 mandat och Löfven 175 mandat.

– Jag har beslutat att lämna in mitt entledigande som statsråd för att återinträda i riksdagen. Därmed kan jag säkerställa att riskdagen är fulltalig i de voteringar som ska göras framöver, säger Jennie Nilsson till DN och understryker på en direkt fråga att initiativet är hennes eget.

Har du blivit ombedd att göra så här eller är det ett eget initiativ?

– Det är mitt eget initiativ.

”Förtjänar respekt”

På Facebook kommenterar Stefan Löfven Nilssons avgång:

”Sverige är i ett svårt politiskt och parlamentariskt läge. Jennie Nilsson har uppgett att hon kommer återinträda och fullfölja sitt uppdrag som riksdagsledamot, så att riksdagen är fulltaligt i kommande statsministeromröstning. Med det visar hon ett föredömligt ansvarstagande som förtjänar respekt”, skriver Löfven.

Kan bryta mot KU:s regler

Samtidigt skriver Expressen att manövern kan bryta mot konstitutionsutskottets regler. Enligt dessa ska det finnas en restriktiv hållning till att statsråd i en övergångsregering avgår – framförallt får de göra det på grund av personliga skäl och inte för att rädda kvar en avgående statsminister som i detta fall.