Vid en pressträff på fredagseftermiddagen meddelade C-ledaren Annie Lööf att Centerpartiet avser släppa fram Stefan Löfven (S) som statsminister. Med förbehåll för hur Vänsterpartiet kommer ställa sig till detta, tyder mycket på att uppgörelsen mellan S, MP, C och L är ett faktum och kommer utgöra den nya regeringen.

”Medmänsklighet och humanism” och ”en mer medmänsklig migrationspolitik” var Lööfs besked på pressträffen där hon tackade Miljöpartiet för engagemanget kring migrationsfrågan i förhandlingarna.

– Vi har landat i en lösning där SD:s inflytande inte avgör, en lösning där också V hålls borta från makt över Sveriges politiska inriktning. Vi har även drivit fram en liberal reformpolitik som vi inte sett under de senaste två mandatperioderna, sa Lööf.

I förhandlingarna ska Miljöpartiet ha fått igenom bland annat flygskatt och tillsammans med C generösare regler för familjeåterförening för migranter.

– Naturligtvis hade jag föredragit att Sverige skulle få ett annat regeringsunderlag. Men nu blir vårt fokus att utgöra en kraftfull och aktiv opposition för att tillsammans med M och KD säkerställa en konservativ majoritet i riksdagen efter nästa val, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson.