Samnytt har tidigare rapporterat om klimatminister Annika Strandhälls (S) hårt kritiserade beteende i sociala medier. Nu är Strandhäll på nytt i blåsväder efter att ha deltagit i en hatattack mot frilansjournalisten Joakim Lamotte.

Strandhäll har retoriskt profilerat sig som en förkämpe för fria medier som en oundgänglig del av ett demokratiskt samhälle. Hon har kritiserat när andra svenska politiker gått till angrepp mot mot journalister och hon har riktat hård kritik mot länder som Polen och Ungern där hon menar att makthavare missbrukar sin ställning för att inskränka mediefriheten.

Samtidigt har Strandhäll själv fått kritik för hur hon i egenskap av statsråd beter sig på sociala medier. Hennes twittrande har i sina formuleringar jämförts med hur de värsta anonyma nättrollen uttrycker sig. Och så sent som häromdagen fick klimatministern en svidande reprimand av riksdagens konstitutionsutskott (KU) för ett hätskt utspel riktat mot SVT:s nyhetsankare Anna Hedenmo.

Strandhäll förefaller dock inte ha tagit till sig kritiken. Bara ett par dagar sedan deltar hon i en hatattack mot den profilerade frilansjournalisten Joakim Lamotte. Klimatminstern lyfter fram och gillar ett hätskt angrepp på Lamotte där denne pejorativt förminskas.

Ge bort Samnytt PLUS i julklapp! 🎄🎅

Överraska någon med en prenumeration på Samnytt Plus. Den perfekta julklappen för den som värdesätter ocensurerad journalistik.
Ge bort en prenumeration

Föremålet för kritiken, Joakim Lamotte, väljer att inte sänka sig till samma nivå. I stället frågar han Strandhäll om hon inte har ett jobb att sköta, i stället för att sitta på Twitter och hetsa mot journalister.

Lamotte degraderas bland annat därför att han tar emot donationer via Swish för att kunna göra sina kritiskt granskande reportage. Strandhäll ansluter sig i detta till tidigare påhopp mot Lamotte där han i än grövre ordalag titulerades “Swish-hora”, anklagades för att “sprida skit” och ansågs förtjäna att bli “pissad på”. De attackerna kom från medarbetare på den skattefinansierade och regeringslojala statsradion

Hetsar mot kritiska journalister, hyllar lojala

Lamotte har på senare år profilerat sig som en rapportör av de missförhållanden som råder i många bostadsområden idag som en konsekvens av den exceptionellt höga asylrelaterade invandring Sverige haft under ett antal decennier. Det är inte en typ av journalistik som Strandhäll uppskattar eftersom en stor del av ansvaret för det svenska tillståndet kan läggas på den politik som socialdemokratiska regeringar fört.

När politiker med annan partifärg riktar kritik mot journalister vars åsikter Strandhäll gillar är hon däremot snabbt ute med fördömanden. Ett exempel är den hårt kritiserade vänsterjournalisten Alexandra Pascalidou som vid sidan av extrema åsikter också vid flera tillfällen beslagits med att plagiera andras texter och sätta sitt eget namn under.

I en Twitterkonversation kritiseras Pacalidou av den moderate politikerprofilen Hanif Bali, bland annat för att ha en egentillverkad definition på vad rasism är. Snabbt är Strandhäll där och kallar Balis kritik för “ovärdig” och menar att “påhopp” mot journalister inte är något som riksdagsledamöter i ett demokratiskt samhälle bör ägna sig åt.

Anklagar Ungern och Polen

Länder som Polen och Ungern, där makthavarna enligt Strandhälls förmenande ägnar sig åt att påverka och lägga sig i den fria journalistiken, är “icke-demokratiska” och exempel på “extrema fall av demokratisk tillbakagång” skriver hon.

Radarpar med Morgan Johansson

Strandhäll har uppmärksammats för att i sociala medier arbeta i tandem med justitieminister Morgan Johansson, som även han häromdagen fick svidande kritik av KU och nu står inför en eventuell misstroendeförklaring i riksdagen.

Klimatministern har vid sidan av Anna Hedenmo och Joakim Lamotte även attackerat andra journalister, bland annat Mats Skogkär, mångårig skribent på Sydsvenskan, numera på nystartade Bulletin.

Lögner i stort och smått

Strandhäll har också fått kritik för att ha ljugit i såväl stort som smått. De stora lögnerna har bland annat gällt desinformation om kärnkraften medan de mindre handlat om hennes trassliga privatekonomi och delo med Kronofogden.

Klimat- och miljöministern har även beslagits med att inte leva som hon lär. Det avslöjades för en tid sedan att hennes villa har ett enskilt avlopp som släpper ut orenat vatten i naturen och som hon saknar tillstånd för.

Driver trollkonton på Twitter

Vid sidan av Strandhälls hätska twittrande under eget namn har hon också påkommits med att ha ett eller flera trollkonton där hon sätter bollar i rullning genom att ha diskussioner med sina egna alter egon.

I en sammanställning över Strandhälls och ministerkollegan Morgan Johanssons framfart i sociala medier förekommer bland annat misogyna påhopp på kvinnor som inte har samma åsikter som hennes egen “feministiska” regering och anklagelser om att vara nazist om man inte håller med regeringen.

Sverigedemokrater “ett jävla skräp”

Inläggen är ofta kryddade med svordomar och tillmälen. Moderater kallas för “tomtar” och väljare som röstar på Sverigedemokraterna är “ett jävla skräp”.

Den dynamiska duon Strandhäll och Johansson ryktades en tid vara ett par inte bara som såta ministrar i samma regering och kumpaner i sina samordnade hatattacker i sociala medier, utan även privat.

Läs alla artiklar på Samnytt och Annika Strandhäll HÄR.