Två män, palestinske medborgaren Ahmed Zourob född 1993-07-28 och Yossry El Hija född 1995-09-14, ertappades i november 2017 av polisen när de bar ut väskor fyllda med narkotikaklassade preparat från en lägenhet i det ’utsatta’ området Gottsunda i Uppsala. Båda nekade till att ha känt till väskornas innehåll och friades av Uppsala tingsrätt. Svea hovrätt är dock av annan uppfattning och dömer duon till fängelse och i ett fall även till utvisning.

I motsats till tingsrätten sätter hovrätten ingen tilltro till de två männens påståenden om att de 30 000 narkotikaklassade tabletterna inte var deras och att de inte visste hur dessa hamnat i väskorna. Ahmed Zourob döms för grovt narkotikabrott till 2 år och 3 månaders fängelse samt utvisning på 10 år.

Yossry El Hija döms för samma brott och till samma frihetsberövande påföljd men kan inte utvisas då han har svenskt medborgarskap. Yossry väntar även åtal för andra brott.

Hovrätten beslutar också att Ahmed Zourob ska sitta häktad fram till dess straffet börjar avtjänas. För Yossry El Hija finns redan ett häktningsbeslut som tagits i samband med de andra brott han misstänks för.

Yossry El Hija är tidigare dömd för en lång rad brott, däribland narkotikabrott, brott mot knivlagen, brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, brott mot vapenlagen, förgripelse mot tjänsteman, olovlig körning, rattfylleri, misshandel, olaga tvång och anstiftan av grov skadegörelse.

Ahmed Zourob är så långt Samhällsnytt kunnat kontrollera tidigare ostraffad i Sverige.