Vid 23-tiden på kvällen den 8 oktober förra året chockades de boende i en flerfamiljsfastighet på Bergnäset i Luleå av en detonation var så kraftig att en stor del av husfasaden trycktes ut. Den kvinna i 45-årsåldern som i knarkpåverkat tillstånd tros ha orsakat explosionen åtalas nu för allmänfarlig vårdslöshet och narkotikabrott.

Kvinnan, som var hyresgäst i fastigheten, ställde en gasbehållare på spisen och satte sedan på plattan till behållaren blev så varm att den exploderade. Hon var påverkad av fyra olika narkotiska preparat vid tillfället och har inte kunnat förklara sitt agerande.

Fastighetens 20 lägenheter fick evakueras en tid medan fastigheten reparerades för de omfattande skador som explosionen ledde till. Hyresgästerna inhystes under väntetiden på hotell.

Initialt greps fyra personer som misstänkta för explosionen men släpptes kort därefter. Misstankarna avskrevs för tre av dem men den 45-åriga kvinnan fortsatte att betraktas som misstänkt och åtalas nu alltså.

Kvinnan har erkänt narkotikabrottet men nekar enligt åtalet som Samnytt tagit del av till åtalspunkten allmänfarlig vårdslöshet. Brottet har upp till 2 års fängelse i straffskalan.