En migrant från Mali som misstänks för ett islamistiskt och antisemitiskt motiverat mord i Frankrike där en äldre kvinna kastades ut från en balkong kan inte ställas inför rätta – detta eftersom han vid tillfället var hög på marijuana. Det har nu landets högsta domstol slagit fast.

År 2017 bröt sig 29-årige Kobili Traoré in i 65-åriga Sarah Halimis lägenhet i östra Paris. I samband med attacken ska Kobili ha torterat kvinnan i uppemot en timme för att sedan kasta ut henne från tredje våningen.

LÄS ÄVEN: Migrant som mördade judinna och skrek Allahu akbar döms inte för brott – därför att han var drogpåverkad

Förskräckta grannar larmade polisen om händelsen och fick samtidigt höra hur Kobili skrek ”Allahu akbar”. Vidare ska han även ha citerat heliga texter om hur han hade ”mördat satan”.

Lägenhetshuset i Paris.

Besökte salafistisk moské

Det framgick av polisutredningen att mordoffret var en ortodox judinna och att Kobili hade antisemitiska åsikter. Kobili ska även ha varit en besökare i salafistiska moskén Omar Ibn Al Khattab som bland annat är känd för att hålla böner på gatan.

Dagen innan mordet ska Kobili ha besökt moskén två gånger för att be.

Kobili Traoré.

Blockerar straffrättsligt ansvar

Redan år 2019 meddelade en fransk domare att man inte kan hålla Kobili ansvarig för brotten han misstänktes för eftersom han hade rökt på innan attacken, vilket Samnytt rapporterade om.

Frankrikes högsta domstol har behandlat en överklagan i ärendet och slog på onsdagen fast att Kobili inte kan hållas ansvarig för mordet på Sarah eftersom han befunnit sig i ett psykotiskt tillstånd, rapporterar France24.

Macron vill ändra lagen

Enligt fransk lag kan förövare inte prövas under sådana omständigheter. Landets president, Emmanuel Macron, har kommenterat det senaste domslutet med att han överväger att ändra lagen för att sådana här dåd inte ska hända igen.

– Frankrike dömer inte medborgare som är sjuka, vi vårdar dem. Men att bestämma sig för att ta droger och sedan bli galen ska inte ta bort ditt straffrättsliga ansvar. Jag vill att justitieminister Eric Dupond-Moretti presenterar en lagändring så snart som möjligt, sa Macron.

Anhöriga till Sarah planerar att ta ärendet vidare till Europadomstolen.

LÄS ÄVEN: Asylsökare mejade ned otrogna och bad på motorvägen: ”Allahu akbar”

Tycker du att den här nyheten var viktigt att uppmärksamma?

Donera då en slant till tidningen. Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.

Du kan swisha 123 083 3350, fylla i formuläret nedan eller klicka här för övriga alternativ.